Bistriţa : Maria Trifu păstrează tradiţiile populare în pânze de tablou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Maria Trifu păstrează tradiţiile populare în pânze de tablou
Bistriţa : Maria Trifu păstrează tradiţiile populare în pânze de tablou

Este una dintre cele mai cunoscute artiste de pictură naivă din judeţ şi spune că s-a apucat de pictat la vârsta de 57 de ani.

Maria Trifu a împlinit de curând vârsta de 88 de ani, dintre care aproape 30 şi i-a dăruit uneia dintre marile pasiuni ale vieţii sale: pictura naivă. Lucrările sale au colindat expoziţiile din toate colţurile ţării, dar şi din afara graniţelor României. Franţa sau Polonia sunt doar câteva dintre ţările în care artista bistriţeancă a vândut tablouri, iar Botoşani, Piteşti şi Bucureşti sunt o parte din oraşele pe unde au ajuns pânzele sale.

Ţărăncile în blugi au făcut-o să se apuce de pictură

Maria Trifu spune că prima dată a luat pensula în mână, atunci când avea 57 de ani şi, reintoarsă de la Bucureşti pe meleagurile unde a copilărit, a fost surprinsă să vadă toate schimările care s-au produs în timp. „Am început să pictez când am văzut ţărăncile în blugi şi cu ţigara în mână. Ţăranii nu mai erau ţărani, casele acelea vechi văruite în albastru nu mai erau. Am început să plâng de supărare şi am vrut să pictez totul ca să mai rămână ceva din cea fost. Ştiţi cum e: ce e acuma se vede, ce va fi se va vedea, dar ce-a fost nu se mai vede niciodată“, spune artista cu tristeţe.  Aşa a început să pună pe pânză, după propria pricepere, tot ce îşi amintea, încă din copilărie, despre obiceiurile şi tradiţia oamenilor de pe Valea Bârgăului. Zi după zi, artista a descris în culori, succesiunea anotimpurilor, bucuria recoltelor, frumuseţea caselor  de la ţară şi a portului popular, dar şi diverse obiceiuri ale ţăranilor bistriţeni. „Nu m-a învăţat nimeni să pictez şi nici nu am avut modele. Tot ce am pictat a fost pentru că mi-a plăcut ce-a fost şi nu am vrut să se piardă. Am avut şi picturi cu ţărănci, cu un ţăran care duce sacul la moară, cu femeile care spală rufele la râu, cu copiii care se joacă iarna. E bine ca lumea să ştie ce-a fost o dată şi să nu uite, chiar dacă acuma toate s-au dus“, povesteşte artista.

L-a cucerit pe Ceauşescu cu o pictură de-a ei

Artista spune că lucrările sale au colindat lumea. Înaitne de Revoluţie, picturile ei au fost duse pe la toate expoziţiile mari din Botoşani, Piteşti, Bucureşti, Arad, dar şi din Şieu şi Bistriţa şi nu puţine au fost cele care au adunat premii. Multe dintre pânzele sale au fost cumpărate de străini din Polonia, şi Germania, tot pe la nemţi s-a „pierdut“ şi un tablou, într-un muzeu. Talentul artistei bistriţene a fost recunoscut şi în ţară, doar că, aşa cum spune însăşi Maria Trifu, „românii nu sunt învăţaţi să cumpere aşa ceva, ei vor doar goliciuni“. Regretata cântăreaţă de muzică populară Valeria Peter Predescu sau chiar Ceauşescu s-au numărat printre cei care i-au apreciat munca pictoriţei pe Valea Bârgăului. „ « Alaiul nunţilor de pe Bârgău» a fost pictura care tare i-a plăcut lui Ceaşescu. A văzut-o într-o expoziţie şi s-a uitat minute în şir la ea“, îşi aminteşte Maria Trifu.

Întrebare şi răspuns

Care este cel mai mare regret al dumneavoastră?

Îmi pare tare rău că nu mai pot să pictez. De vreo trei ani, nu mai pot ţine nicio pensulă în mână, din cauza reumatismului şi a vârstei. Nu mai am niciun tablou nici acasă, toate mi-s prin expoziţii şi trebuie să le aduc înapoi.

Ce-i place: Mariei Trifu în place mult oraşul Bistriţa şi îi plac, de asemenea, oamenii liniştiţi care nu vorbesc urât.
Ce nu-i place: Pictoriţei nu-i plac tinerii care vorbesc urât pe stradă şi nici cuplurile de îndrăgostiţi care se iubesc în văzul lumii, pe stradă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite