Bistriţa : Ţăranii umiliţi în pieţele din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Ţăranii umiliţi în pieţele din oraş
Bistriţa : Ţăranii umiliţi în pieţele din oraş

Producătorii din judeţ, mutaţi de pe mese pe jos şi invers. În fiecare zi de marţi, Piaţa Decebal este neîncăpătoare pentru producătorii din tot judeţul. Mulţi dintre ei sunt obligaţi să îşi vândă marfa pe jos, pentru că tarabele sunt deja închiriate

Roşii, vinete, păstăi, cartofi , ceapă , pătrunjel , leuştean, ardei şi tot ce se găseşte în grădina mai proaspăt au adus producătorii cu ei în această dimineaţă în Piaţa Decebal. Odată ajunşi aici, oameni constată ca nu au unde să-şi expună marfa. Tarabele sunt deja închiriate, aşa că soluţia pe care o găsesc aceştia este aceea de a se aşeza pe jos. Oamenii îşi întind marfa pe asfalt, cum pot sau o vând direct din saci , găleţi şi lăzile în care au adus-o. Pentru locul ocupat pe asfalt oamenii trebuie să plătească. „Am venit azi-dimineaţă la ora 05.00, ne-am aşezat pe una dintre mese, după vreo oră am fost alungaţi de acolo. Ni s-a spus că masa a fost deja închiriată. Am venit şi ne-am aşezat pe jos. Acuma vin şi ne ridică de aici şi ne spun că ne-au găsit masă. Este bătaie de joc, noi muncim foarte mult pentru produsele acestea şi venim aici şi nu avem unde să le vindem”, spune Saveta Ban de 55 de ani, din localitatea Liviu Rebreanu.

„Poate ne mută, poate ne lasă pe jos”

Oameni sunt sătui de acest du-te -vino, şi tot ce vor este să fie lăsaţi în pace să-şi vândă produsele. Îşi plătesc, fără să facă vreun comentariu, taxa pentru că şi-au aşezat marfa pe jos şi aşteaptă să epuizeze stocul, pentru a ajunge cât mai repede acasă. „Poate ne mută sau poate ne lasă pe jos, nici noi nu mai ştim. Am ajuns pe la 06.30 în piaţă, şi nu mai erau mese libere, aşa că m-am aşezat pe jos. Acuma am văzut că pe mulţi i-a mutat pe mese. Eu nu vreau să mă mut pe masă că sunt bătrână şi mi-e greu să îmi tot mut marfa. E bine aici jos. Asta e, poate data viitoare când vin găsesc masă liberă”, spune Garofiţa Naşcu în vârstă de 68 ani, care a venit la piaţă din localitatea  Simioneşti. Aceasta mai adaugă că vrea să vândă puţina marfă care i-a rămas ca să poată pleca mai repede acasă.

Soluţii puţine

Administratorul Pieţei Decebal, Horaţiu Abrudan, spune că în zile de marţi şi chiar vineri tarabele din piaţă nu ajung pentru producători şi de aceea se vede obligat să îi lase pe aceştia să-şi vândă mărfurile pe jos. „Tarabele din piaţă sunt de cele mai multe ori închiriate pentru o perioadă de 30 zile. Producătorii nu îşi permit să închirieze mesele pe o asemenea perioadă, în primul rând pentru că nu vin în fiecare zi. Apoi, dacă nu i-am lasa să-şi vândă marfa  deloc nici aşa nu ar fi bine. Aşa că am adoptat această soluţie de compromis: să îi lăsăm pe jos, dacă nu avem mese şi dacă le găsim mese libere ulterior. îi rugăm să se aşeze pe mese. În plus. cred că le şi convine această situaţie pentru că cei care vin să cumpere merg prima dată la ei”, mai spune administratorul pieţei.

Vi se pare normal ca producătorii să nu aibă spaţii să-şi vândă marfa în pieţe?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite