Bistriţa : Siropul de ceapă şi usturoiul combat simptomele de gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Siropul de ceapă şi usturoiul combat simptomele de gripă
Bistriţa : Siropul de ceapă şi usturoiul combat simptomele de gripă

Comercianţii din pieţele bistriţene sunt asaltaţi de oamenii care caută remedii naturale pentru răceli. Mierea, ceaurile de mentă, ceapă şi usturoiul sunt leacurile care nu dau greş atunci când răceala îşi intră în drepturi

Fie că sunt răciţi , fie că vor să se asigure că  nu cad victim gripei de sezon, bistriţenii caută tot mai des remedii din farmacia naturii. Comercinaţii din pieţe s-au aprovizionat cu miere, propolis şi plante de ceaiuri, dar oferă şi reţete de tratare a simptomelor de răceală.

Leacuri pe încercate

Saveta Bocă are 56 de ani şi spune că , de când se ştie, s-a tratat de răceală după reţete din bătrâni. Ceapa, usturoiul şi ceaurile din plante fac minuni împotriva durerilor de cap şi a celor de gât. „La răceală e bine să se mănânce usturoi zdrobit şi amestecat cu un pic de ulei, câte o linguriţă pe stomacul gol. Şi ceapa e bună, ori ca ceai, ori la cuptor. Se ia ceapa şi se pune la copt, aşa întreagă. Apoi se presară zahăr şi se stoarce siropul acela, care e foarte bun“, explică femeia de 56 de ani. Aceasta mai spune că astfel de leacuri le-a încercat din totdeauna şi că sunt foarte eficiente. Tot ca remedii naturiste, cătina în combinaţie cu mierea şi ceaiurile de coada şoricelului sau de spin vânăt  sunt foarte bune. „Cătina se poate pune ca sirop în ceai sau se amestecă în cantitate egală cu un kilogram de miere. Produsul se ia de trei ori pe zi şi tratează simptomele de gripă şi de răceală. La fel de bun este şi ceaiul de spin vânăt“, dă asigurări Dina Duma, un comerciant de plante medicinale din Piaţa Decebal. Aceasta mai spune că bistriţenii caută amestecuri din plante pentru ceai şi vânzările merg foarte bine în această perioadă.

Produsele apicole cresc imunitatea

 Balint Iacob, un apicultor, spune că 14 picături de tinctură de propolis, simple  sau în ceai sau, administrate  seara, înainte de culcare, calmează durerile de gât. „Propolisul, mierea de salcâm şi polenul  sunt folosite des în tratarea răcelii. Polenul ajută la creşterea imunităţii, dacă este luat sub formă de granule, într-o linguriţă, de trei ori pe zi, între principalele mese ale zilei. Bistriţenii par să fie obişnuiţi cu leacurile băbeşti şi nu puţini sunt cei care spun că sunt mai ieftine şi de preferat în locul medicamentelor. „Cumpăr plante medicinale şi miere dintotdeauna. Pentru primele semne de răceală sunt foarte bune. Uneori, combin tratamentul natural cu medicamente“, spune Viorica Pop, o pensionară de 60 de ani.  Şi medicii susţin eficienţa tratamentelor naturiste. „Eu chiar recomand pacienţilor să le folosească. De pildă, ceaiul de cătină cu miere este foarte bun pentru creşterea imunităţii, la fel ceaiul de ceapă este foarte bun în tratarea tusei productive“, spune medicul de familie Carmen Creţu. Doctoriţa recomandă şi comprese calde cu sare aplicate pe piept precum şi foarte multă gargara cu sare pentru calmarea iritării gâtului. „Eu cred în tratamentul naturist, dar evident că nu este suficient, trebuie combinat cu medicamentaţie“, mai spune doctorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite