Bistriţa : Reţetele compensate, refuzate de astăzi în majoritatea farmaciilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii sunt purtaţi de la o farmacie la alta pentru a-şi procura medicamentele. Casa Asigurărilor de Sănătate a epuizat banii pe 2009 destinaţi medicamentelor compensate şi nu mai are soluţii

Pentru că fondurile pe 2009 s-au terminat, aproape toate farmaciile au decis  să nu mai elibereze medicamente în regim compensat. Teodor Dobre a aflat direct de la farmacişti care este situaţia. Omul a încercat să cumpere medicamente pentru soţia lui, bolnavă cronic, dar a aflat că trebuie să plătească preţul întreg. „Nu se poate aşa ceva, nu-i corect deloc. Noi nu ne putem îmbolnăvi la comandă“, spune bistriţeanul de 48 de ani. El ţine în mână reţeta soţiei pe care scrie compensare de 90 %. Cu o situaţie similară s-a confruntat şi Grigore Pop, un bărbat care colinda farmaciile în căutarea leacurilor pentru mama lui, grav bolnavă. Până la ora 10 omul a intrat cu reţeta în trei farmacii, dar fără şanse de izbândă. „ Vom lua poate medicamente la bucată, dacă nu avem încotro“, a spus omul de 61 de ani.

Trei farmacii din Bistriţa mai eliberează totuşi compensate


Situaţia este dramatică însă şi pentru farmacişti. „Au luat această decizie farmaciile individuale, nu ştim însă ce se întâmplă cu unităţile care fac parte din lanţurile farmaceutice, deoarece ele nu comunica hotărârile  Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa. Aceste farmacii, în număr de trei-patru  au alte contracte cu furnizorii şi au stocuri la nivel naţional“, a explicat Vasile Ionel, şeful Colegiului Farmaciştilor din Bistriţa-Năsăud. Vasile spune că situaţia este fără precedent în ultimii zece ani: „Practic nu este zi în care furnizorii să nu trimită câte o somaţie de plată unei farmacii. În oraş cifra de afaceri a farmaciilor depinde cam 50 % de reţetele compensate, în timp ce la farmaciile rurale 80% o reprezintă compensatele “, mai spune Vasile Ionel.

Lanţurile farmaceutice elibereaza încă

Trei farmacii onorau la primele ore ale dimineţii de miercuri reţete compensate: lanţul Sensiblu, City Pharma din complexul Winmarkt  şi Avicena. Farmacistele celor trei unităţi spun că mai au stocuri dar că nu ştiu pentru ce perioadă mai ajung acestea.

Situaţie fără ieşire

Practic, farmaciştii nu-şi mai permit să cumpere medicamente în condiţiile în care deconturile de la Casa de Asigurări de Sănătate vor ajunge abia anul viitor, pentru reţetele eliberate în luna iulie. „Am făcut solicitări la Casa Naţională şi aşteptăm un răspuns. E o situaţie generală în toată ţara. Am ştiut că se vor termina banii la mijlocul lunii noiembire.  Din păcate nu putem face nicio recomandare farmaciilor“, spune Camelia Ilişuan, directorul  Case Judeţene de Asigurări de Sănătate B-N.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite