Bistriţa:Reabilitarea Spitalului Judeţean alimentează un nou scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean realizată de firma soţiilor şefilor de la CJ
Proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean realizată de firma soţiilor şefilor de la CJ

Proiectul, de un milion de euro este realizat de Biroul de arhitectectură Luca&Michiu, a soţiilor vicepreşedintelui Consiliului Judeţean şi a arhitectului şef al judeţului. Proiectul a trecut ieri la vot, însă consilierii opoziţiei vorbesc de incompatibilităţi evidente, de secretomanie şi de lipsa de transparenţă în privinţa  incredinţărilor făcute celor două arhitecte

Consilierii judeţeni din Bistriţa-Năsăud au aprobat ieri  un proiect pentru reabilitarea termo-energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, cu bani nerambursabili, proveniţi dintr-un grant oferit de statul elveţian. Valoarea proiectului, depus în urmă cu cinci ani prin intermediul Ministerului Sănătăţii depăşeşte un milion de euro. 

Revolta consilierilor

Deşi ieri plenul Consiliului Judeţean (CJ) şi-a dat acordul pentru demararea lucrărilor, o parte dintre consilieri s-au revoltat când au aflat că proiectul tehnic a fost realizat de firma de arhitectură a soţiilor vicepreşedintelui CJ, Luca Iancu şi a a arhitectului şef al judeţului, Victor Michiu. Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari, consilierul PSD Daniel Suciu susţine că ar fi vorba de un al treilea contract încredinţat acestei firme şi că ar mai putea fi şi altele, dar că lipsa de transparenţă a  conducerii Consiliului Judeţean face imposibilă aflarea datelor reale: „sunt secretarul Comisiei de buget a Consiliului Judeţean, însă mi-a fost imposibil să aflu cât încasează acest birou de arhitectură de pe urma lucrărilor încredinţate de Consiliul Judeţean. Eu nu contest competenţa profesională a celor două doamne, nici nu aş avea cum, dar este nu numai imoral, ci probabil şi ilegal ce se întâmplă. I-am cerut ieri vicepreşedintelui Luca să ne dea explicaţii şi a răspuns că este cea mai bună firmă de arhitectură din judeţ", susţine consilierul judeţean. Potrivit consilierului Suciu aceleaşi firme i s-a mai incredinţat reabilitarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean şi a clădirii sediul Palatului Administrativ, lucrare încheiată anul acesta. Consilierul PNL Dorin Popescu s-a revoltat şi el: „este bătător la ochi ceea ce se întâmplă şi mai ales faptul că refuză să ne aprobe o comisie de anchetă şi de verificare a contractelor demarate prin Consiliul Judeţean, pe care o cerem de multă vreme. Nu avem nimic cu cele doamne, dar vrem să ştim cum se alocă banii aceia", spune Popescu..

Vicele e mândru de firma soţiei sale

Al doilea om din conducerea Consiliului Judeţean, Luca Iancu spune că proiectul nu are nicio legătură cu poziţia sa şi că a fost realizat în urmă cu 5 ani, pe când el nu avea nicio legătură cu această instituţie: „sunt foarte mândru că firma soţiei mele a reuşit să câştige un proiect atât de important pentru judeţ. Sunt doar şase spitale în toată ţara care au obţinut finanţarea. Când a demarat proiectul, Spitalul nici măcar nu era în subordinea Consiliului Judeţean, iar eu nu aveam nicio legătură cu consiliul. Prin urmare nu este nicio incompatibilitate. De când sunt vicepreşedinte eu am rugat-o pe soţia mea să evite licitaţiile CJ", spune Iancu. Oficialul are aceeaşi poziţie în legătură cu proiectul Ambulatoriului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite