Bistrita:Pus în drepturi de CEDO, disponibilizat a doua oară din Prefectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concediat în 2000, Dorin Teodorescu, director la Resursele Umane in Prefectura Bistriţa-Năsăud a fost reangajat în 2009 după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză. Judecătorii CEDO au remarcat drept frapant refuzul instituţiei guvernamentale de a angaja timp de 9 ani un om care a câştigat procesele în ţară. Săptămâna trecută Prefectura i-a dat din nou preaviz.

 Povestea luptei în instanţă a consilierului de la Prefectura din Bistriţa-Năsăud cu instituţia care veghează asupra legalităţii actelor administrative în Bistriţa-Năsăud se întinde pe un deceniu şi are accente dramatice. Pe lângă pierderea abuzivă a slujbei, Dorin Jean Teodorescu a trebuit să suporte din partea instituţiei la care a lucrat  şi un sechestru de trei ani pe apartament, pe care a fost la un pas de a-l pierde.  În plus, în acest interval consilierul nu s-a putut angaja nicăieri în sistemul bugetar, lupta sa în instanţă cu instituţia guvernului transformându-l într-o persoană indezirabilă.

Cu sechestru pe apartament

În 28 iunie  2000 consilierul superior Dorin Jean Teodorescu, director de  resurse umane  a fost concediat din Prefectura Bistriţa-Năsăud odată cu un val de restructurări, pe motiv că postul său s-a desfiinţat. Consilierului i s-a refuzat angajarea pe un post similar: „ sunt absolvent de automatizări-calculatoare, specializare la mare căutare şi acum, se puteau găsi soluţii, dar  n-au vrut", spune consilierul, convins că şefii Prefecturii de atunci au vrut să scape de el.  „Este evident că se impunea ca unul dintre posturi, printre care şi inspector de specialitate, grad 1A, care era vacant în departamentul de coordonare a secretariatului, să-i fie propus reclamantului, dar Prefectura a refuzat", consemnează sec sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului din 29 iulie 2008. Prefectura a reînfiinţat însă departamentul şi postul lui Teodorescu un an mai târziu, însă acesta a rămas tot pe dinafară ,deşi între timp acesta a obţinut de partea sa şi o sentinţă favorabilă şi definitivă de reangajare de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pentru că Prefectura nu-l reangajează nici după aceste sentinţe şi nu-i plăteşte nici salariul în această perioadă , aşa cum cereau judecătorii Teodorescu obţine executarea instituţiei, care-i plăteşte în jur de 80 de milioane de lei vechi. Doi ani mai târziu, în 2003, Teodorescu este pus să dea banii înapoi, după ce Parchetul General admite un recurs în anulare al Prefecturii. Pentru că Teodorescu continuă lupta, Prefectura îi pune sechestru pe apartament : „Au spus că sunt de rea credinţă şi au cerut sechestru. M-am împrumutat ca să pot plăti şi să nu-mi vândă la licitaţie apartamentul", povesteşte consilierul. A mers mai departe în instanţe şi pentru că nu şi-a permis să plătească un avocat la CEDO şi nici translator a fost propriul lui avocat. În iulie 2008 CEDO a deliberat în favoarea sa, însă sentinţa în procesul Teodorescu contra satului român a fost dată în iunie 2009.

CeDO vorbeşte de reacredinţă

Pe lângă reîncadrare şi plata diferitelor despăgubiri şi salarii, care însumate ating 11000 de euro, minus impozitele, CEDO a făcut şi o constatare surprinzătoare : Curtea găseşte deosebit de frapant faptul că Prefectura, instituţie publică ce face parte integrantă din administraţia statului român a refuzat reintegrarea pentru o perioadă atât de lungă", scrie la concluzii instanţa CEDO. Dorin Jean Teodorescu a fost reîncadrat în toamna anului 2009 la prefectură , în cadrul Direcţiei de Afaceri Europene. În septembrie 2010, noul val de disponibilizări îl lasă din nou fără slujbă.„Domnului Teodorescu îi expiră preavizul în 15 octombrie. Postul dânsului a fost restructurat după ce am trimis organigrama la Guvern", explică Sorina Drecşan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite