Bistriţa: Producătorii din pieţe au scăzut preţurile pentru a nu rămâne cu marfă nevândută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea produselor îi determină pe cultivatorii de legume şi fructe să vândă pepenii pe bonuri de masă şi legăturile de ceapă trei la preţ de una. Cei cu vechime în piaţă spun că aşa vânzări slabe n-au avut niciodată în ultimii 20 de ani.

Creşterea TVA şi scăderea salariilor lasă pustii pieţele de legume şi fructe din oraş. Producătorii scad din preţuri, vin cu oferte promoţionale şi acceptă şi plata cu tichete de masă, numai să scape de marfă.

Pepenele se dă pe bonuri de masă

Sudiştii care au venit cu pepeni în oraş spun că n-au trecere la vânzări şi că, dacă în alţi ani dădeau şi câte o tonă pe zi, acum abia vând 200 de kilograme. „Am venit de o săptămână cu trei tone de pepene şi mai am încă două nevândute. Lumea nu mai are bani, deşi preţul e mult mai mic decât anul trecut. Un kilogram îl dăm cu 2 lei, iar vara trecută era şi 3,5 lei. Luăm şi bonuri de masă, numai să cumpere oamenii", spune Rozica Zamfir, un producător din Dăbuileni. Nici legumele nu se mai vând ca altădată . „Dăm trei legături de ceapă la 2 lei, varza a fost 2 lei săptămâna trecută, acum o dau la 1,5. Cartofii la fel: de la 2,5 lei au ajuns la 1,5 lei. Ce să facem? Trebuie să trăim şi noi cumva. Decât să ne ducem cu marfa acasă, mai bine o dăm mai ieftin.

image

Cei mai mulţi care fac piaţa sunt pensionarii care se uită la fiecare bănuţ. Când îi văd cum îşi calculează banii, îi mai pun câte o legătură de la mine în plasă", spune Ioana Dolha, o pensionară de 60 de ani din Mintiu. Şi Victor Bulz, un alt producător din Zagra, spune că aşa vânzări slabe n-au fost de mult în piaţă. „Niciodată nu ştiu să fi fost aşa de slabă vânzarea. De multe ori nici nu merită drumul pe care îl fac până la oraş pentru cât vând. Dar n-am ce face, trebuie să scoatem bani din ceva", este de părere bărbatul de 66 de ani.

Decât compot de cireşe, mai bine ceai

Fructele de sezon nu se vând deloc, iar cele de import tronează pe mesele din pieţe. „Foarte greu se vinde. Am cliente care mi-au zis că decât să bea compot de cireşe la iarnă, mai bine beau ceai. Oamenii nu mai au bani şi nu mai cumpără fructe de sezon decât de poftă, câte unul sau două kilograme", spune Letiţia Inimoaie, un comerciant care are o afacere de familie cu cireşe de la Cireşoia. Fructele de import nu se trec nici ele. La preţuri de două ori mai mari, strugurii de Italia (12 lei/ kg) sau Turcia (8 lei/ kg), piersicile (6 lei/ kg) sau kiwi(8 lei/kg) au ajuns delicatese pentru bistriţeni. „De unde să mai avem bani să mâncăm tot felul de fructe. Cumpărăm de poftă şi facem economii cât putem" ,spune Mariana Cosma, o pensionară de 60 de ani.

Vânzările la brânză au scăzut cu 30%

Şi ţăranii cu brânză de oaie resimt o diminuare a vânzărilor în ultima săptămână. „A scăzut mult vânzarea, cred cu 30 la sută. Preţurile sunt tot aşa ca şi până acum. Mai negociem cu clienţii şi un caş îl mai dăm la 12 lei în loc de 14 şi urda cu 6 în loc de 8 lei", spune Albina Vărărean, un comerciant din judeţ.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite