Bistriţa : Iulian Moga a pus Bistriţa pe harta tenisului - Portret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Iulian Moga a pus Bistriţa pe harta tenisului - Portret
Bistriţa : Iulian Moga a pus Bistriţa pe harta tenisului - Portret

Este antrenor de tenis de câmp de aproape 20 de ani, timp în care a reuşit să facă performanţă cu foarte mulţi copii şi i-a învăţat pe mulţi adulţi să ţină racheta în mână.

Iulian Moga a început să joace tenis de câmp când avea şapte ani. „Am făcut parte din prima generaţie de copiii din Bistriţa care au jucat tenis de câmp într-un cadru organizat . Jucam pe terenul CFR de la baza sportivă L8“, povesteşte antrenorul despre primele sale întâlniri cu racheta şi mingea tenis.

Iulian s-a îndrăgostit încă de atunci de sportul alb şi a decis că se va dedica în întregime acestuia, a încercat şi alte sporturi, dar nu l-au încântat. A călcat cu paşi măruţi pe drumul spre performanţă , astfel încât, de mai multe ori, a ieşit învingător la campionatele judeţene de tenis de câmp.  A ajuns chiar să fie printre primii opt juniori din ţară. Timp de şapte ani a făcut  parte din echipa divizionară de tenis Mecanica care, la acea vreme, înainte de ʼ89, era pe locul trei în ţară.

20 de ani de antrenorat

În anul 1989, Iulian Moga a renunţat la competiţia directă şi a devenit instructor de tenis. Din 1990, după finalizarea şcolii de antrenori,  Iulian este antrenor cu acte în regulă şi se ocupă de iniţierea copiilor bistriţeni în tainele sportului alb, dar îi ajută şi pe adulţi să înveţe să ţină corect racheta în mână. „ Facând parte din prima generaţie care a practicat acest sport am fost şi generaţie de sacrificiu. Să ajungi foarte sus în tenis ai nevoie de foarte multă muncă, dar trebuie să fii şi un talent înnăscut, pentru că, de la un moment dat, munca nu este suficientă pentru a face performanţă, aşa că eu am preferat să mă axez pe partea de antrenorat“, mai povesteşte Iulian. În toţi cei 20 de ani, a încercat din răsputeri să scoată tenisul bistriţean la lumină. După înfiinţarea clubului „Tennis ELP“ a reabilitat baza sportivă unde îşi desfăşoară activitatea cu eforturi majore şi cu sprijinul unui om de afaceri interesat de acest sport.  A reuşit să facă în aşa fel ca tenisul bistriţean să nu rămână în anonimat. Copiii pe care i-a pregătit în tot acest timp, şi nu au fost puţini,  au avut mereu performanţe la nivel naţional şi mulţi dintre ei au ajuns să joace la cluburi din diferite ţări ale lumii, făcând cinste oraşului de unde au plecat.

Planuri de viitor

Iulian Moga organizează în fiecare an la Bistriţa turnee de tenis de câmp pentru juniori şi amatori, competiţii care sunt importante, însă pentru că nu se desfăşoară sub egida Federaţiei de Tenis, nu sunt recunoscute. Din acest motiv, antrenorul îşi doreşte ca la Bistiţa să se constuiască o bază sportivă după standardele federaţiei şi are şi un proiect pentru realiazarea acesteia , proiect pe care speră să îl ducă la bun sfârşit. „Tenisul din Bistriţa e în suferinţă pentru că nu există baze sportive corespunzătoare pentru turneele de tenis sub egida federaţiei. Eu încerc să fac acum ceva şi sper să-mi reuşească  şi poate găsesc înţelegere din mai multe părţi“, mai spune Moga.

Ce-i place : Antrenorului îi plac oamenii de cuvânt şi lucrurile de calitate . Este  şi un iubitor al muzicii rock.
Ce nu-i place : „Nu-mi plac oameni falşi, parvenetismul şi voluntariatul în necunoştinţă de cauză“, mai spune  Iulian Moga.

Ce le lipseşte tenismenilor români ?

Mulţi dintre ei nu sunt pregătiţi psihologic. Se lasă impresionaţi de cine se află dincolo de fileu şi greşesc. Contează să îţi faci treaba ,chiar dacă dincolo de fileu e numărul 1 mondial.

Care a fost cel mai de temut adversar pe care l-aţi înfruntat ?

Cred că Adrian Voinea , pe care l-am întâlnit într-un turneu la Mamaia. Este un adversar bătăios şi foarte agresiv. M-a bătut cu 6-3, 6-4, dar după ce l-am condus cu 3-1 şi 4-1.

Profil :

Născut : 22 iunie 1967, Bistriţa
Educaţie : Şcoala de antrenori
Familie : Necăsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite