Bistriţa : Oraşul va avea centură ocolitoare de 35 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Oraşul va avea centură ocolitoare de 35 de milioane de euro
Bistriţa : Oraşul va avea centură ocolitoare de 35 de milioane de euro

Varianta centurii de sud are 14 kilometri, viaducte, suspendări pe pilon şi traversări ale unor zone rezidenţiale. Sute de bistriţeni ale căror case se află în vecinătatea viitoarei artere au depus deja plângere la Agenţia de Protecţie a Mediului

Noua şosea de centură ar urma să străbată Bistriţa în zona de sud a oraşului, pe un traseu alambicat care include o traversare peste dealul Codrişor. Proiectul, finanţat de Campania Naţională de Drumuri printr-un program operaţional sectorial costă circa 35 de milioane de euro şi se află în faza studiului de fezabilitate. Acesta a fost încredinţat unei companii din Bucureşti SC Iptana, care realizează la pachet proiectarea pentru alte două centuri din Gheorghieni şi Miercurea Ciuc. Potrivit directorului Gabriel Bulgariu de la divizia de Drumuri a SC Iptana Bucureşti, faza de proiectare  trebuie să se încheie în luna decembrie, termen până la care trebuie obţinut acordul de mediu. „Dacă sunt depăşite toate obstacolele, în primăvară buldozerele s-ar putea pune pe treabă, iar în doi ani centura s-ar putea realiza“ spune primarul Ovidiu Creţu, care recunoaşte că este vorba de promisiuni primite de la premierul aflat încă în exerciţiu.

Multe obstacole

Harta viitoarei centuri poate fi consultată deocamdată la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM), dar copii ale acesteia mai există la Consiliul Judeţean , instituţia care a eliberat deja certificatul de urbanism şi la Primăria Bistriţa. În câteva zile APM va organiza o dezbatere publică pe marginea proiectului, dar deja există foarte multe plângeri împotriva acestuia: „În jur de 600 de bistriţeni au depus deja sesizări la Agenţie. Suntem în faza colectării datelor şi înainte de a da acordul de mediu vom cere o evaluare care va fi  făcută de o firmă de expertiză şi vom organiza şi o dezbatere publică. Vor fi foarte multe familii afectate de acest proiect, vor trebui făcute şi exproprieri, lucrurile nu sunt simple deloc. “, declară Ştefan Mureşan, directorul interimar al APM. Reprezentanţii IPTANA se declară însă optimişti şi cred că proiectul va trece de Agenţia de Mediu: „oricum am încercat şi alte variante, dar aceasta este singura viabilă.Pe la nordul oraşului sunt prea multe construcţii, varianta continuării drumului din oraş nu era viabilă, aceasta este cea mai bună“, spune Gabriel Bulgariu.
Primarul Ovidiu Creţu este unul dintre susţinătorii acestui proiect. El spune că în pofida obstacolelor şi a exproprierilor care vor trebui făcute, proiectul este unul viabil: “ Chiar dacă sunt 600 de oameni care vor fi afectaţi mut mai mulţi vor avea de câştigat de pe urma acestui proiect. Cred că vom rezolva toate problemele, în proiect sunt prevăzuţi bani şi pentru exproprieri iar oamenii de acolo vor putea să-şi cumpere alte proprietăţi“, este convins edilul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite