Bistriţa:Numărul sinuciderilor a săltat în judeţ cu 50 % de la un an la altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea a apărut în 2010 după ce în cu un an înainte Bistriţa a avut una dintre cele mai mici rate ale suicidului din ţară.Sociologii spun că tendinţa de creştere se va menţine şi în 2011 şi este accentuată de criza economică şi de lipsa de securitate socială

După ce timp de doi ani consecutiv, în 2008 şi 2009 judeţul Bistriţa-Năsăud a înregistrat printre cele mai mici rate ale sinuciderii din întreaga ţară, 8,5 la suta de mii de locuitori , respectiv 7,1%,  faţă de o medie de 13 la suta de mii, în 2010 statisticile consemnează o creştere bruscă la aproape 11 raportat la acelaşi indicator . În cifre brute, în 2009 şi-au pus capăt zilelor 23 de locuitori ai judeţului Bistriţa-Năsăud, în timp ce anul trecut numărul sinucigaşilor a crescut cu aproape 50% de procente şi a ajuns la 33 . Medicii legişti confirmă că s-au confruntat cu o creştere a cazurilor de suicid în 2010 pe fondul creşterii generale a agresivităţii : „a crescut nu doar numărul sinuciderilor  ci şi al violurilor sau a crimelor, iar tendinţa se menţine şi în 2011. De pildă anul acesta s-au înregistrat patru omucideri, în condiţiile în care tot anul trecut au fost nouă astfel de cazuri", spune doctorul Lucian Pintea, şeful Secţiei de Medicină Legală a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Tentaţia spânzurătorii

Marea majoritate a celor care s-au sinucis anul trecut sunt bărbaţi, într-un singur caz fiind vorba de o femeie şi într-o proporţie covârşitoare au ales spânzurătoarea. Astfel anul trecut din 33  de sinucigaşi 28 s-au spânzurat, în 2009 doar unul singur nu a optat pentru spânzurare, iar  în 2007 toţi sinucigaşii bistriţeni au sfârşit în acest mod. Cele mai multe sinucideri s-au înregistrat anul trecut  în lunile de vară, cu un vârf în mai şi un altul în august.

Extreme

Spre deosebire de Bistriţa-Năsăud, judeţ cu medii ale ratei sinuciderilor aflate constant sub media naţională, în judeţe precum Constanţa, Covasna sau Harghita, rata suicidului depăşeşte 20 şi chiar 30 la suta de mii de locuitori, situaţie pe care statisticile Institutului de Medicină Legală o califică drept inexplicabilă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite