Bistriţa-Năsăud a rămas fără 16,5 milioane de lei pentru dezvoltarea turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi bani îi pierde comuna Teaca: 7,5 milioane de lei. Monumentul istoric din comună este o construcţie gotică ridicată în a doua jumătate a secolului al 14-lea.

Epuizarea fondurilor pe Axa 5 din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 a pus pe gânduri autorităţiile judeţene şi locale. Astfel, Consiliul Judeţean BN a fost informat  că nu mai sunt bani pentru măsura pe care şi-a propus încurajarea activităţilor turistice. Valoarea totală a proiectelor pierdute se ridică la 16,5 milioane de lei.

Un prim proiect face referire la crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului, monument de la începutul Renaşterii. Costul total al investiţiei este de 2,6 milioane de lei, contribuţia CJ fiind de 45.000 de lei. Potrivit vicepreşedintelui CJ, Luca Iancu Mihai, reabilitarea viza întreţinerea şi conservarea clădirii care face parte din patrimoniul naţional.

Teaca rămâne fără 7,5 miloane de lei

Cel mai mult a pierdut comuna Teaca, fiind vorba de finanţarea unui proiect de 7,5 milioane de lei pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din localitate, construcţie gotică din a II-a jumătate a secolului al 14-lea.  „Primăria nu are niciun leu! De unde să scot eu 7 milioane de lei? Păcat de  monument", spune primarul comunei Teaca, Iustian Damian. Biserica se află într-un stadiu avansat de degradare, iar primăria a reuşit doar să înlocuiască acoperişul cu ajutorul unui sponsor din SUA.

Şi Bistriţa a pierdut

Municipalitatea bistriţeană a depus două proiecte. Valoarea totală a acestora este de 7,3 milioane de lei. Primul, în valoare de 6,3 milioane de lei, îşi propunea modernizarea şi extinderea infrastructurii turistice şi de agrement în Pădurea Schulleward din Bistriţa, iar al doilea (de circa un milion de lei) vroia promovarea turistică a Cetăţii Medievale Bistriţa.

Prefectul judeţului, Cristian Florian spune că banii alocaţi axei 5 din cadrul POR au fost epuizaţi: „Momentan nu se mai pot depune cereri de finanţare fiind aşteptate însă realocări de la alte axe".  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite