Bistriţa-Năsăud va avea o cruce mai mare decât Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scheletul crucii a fost deja amplasat la Piatra Fântânele
Scheletul crucii a fost deja amplasat la Piatra Fântânele

Investiţia totală a monumentului, ce urmează să fie amplasat în pasul Tihuţa, la graniţa dintre Transilvania şi Moldova, este de peste 1 200 000 de lei. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a mai alocat  620 000 de lei, din bugetul judeţean, pentru crucea de 30 de metri de la Piatra Fântânele

Reprezentanţi Consiliului Judeţean se luptă de anul trecut pentru alocarea fondurilor necesare acestei lucrări. Până acum, prima etapă a lucrărilor, desfăşurată anul trecut, a costat în jur de 600 000 de lei, ceea ce a implicat doar turnarea postamentului. Anul acesta, din bugetul judeţului care însumează 42 166 000 de lei, au fost alocaţi alţi 620 000 de lei pentru finalizarea grandiosului simbol al creştinătăţii. Banii sunt alocaţi din fondul de rulment. Crucea, care urmează să fie amplasată aproape de mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului"  de la Piatra Fântânele, va măsura 30 de metri, cu doi metri mai mult decât Crucea de pe Caraiman. Aceasta va fi iluminată pe timp de noapte şi se vrea o atracţie turistică a locului.

„Să nu ne mai jucăm cu simbolurile pe care nu le înţelegem"

Alocarea celor peste şase miliarde de lei vechi din fondul de rulment al Consiliului Judeţean pentru crucea de la Piatra Fântânele a fost readusă în discuţie în cadrul şedinţei ordinare de azi. Preşedintele CJ, Liviu Rusu, a respins însă orice comentariu la adresa investiţiei. „Haideţi să nu ne mai jucăm cu simboluri, că s-ar putea să plătim pentru asta. Să nu ne mai jucăm cu simbolurile pe care nu le înţelegem. Şi să nu uităm că suntem în postul mare", a spus Liviu Rusu.  

Bistriţenii au păreri împărţite cu privire la investiţia într-o lucrare atât de costisitoare la Piatra Fântânele. „Eu sunt credincioasă şi cred că un astfel de monument este necesar. Tot ce este destinat lui Dumnezeu este necesar. Mie mi se pare în regulă", spune Ioana Măgheruşan, o bistriţeancă de 53 de ani, de profesie inginer. În schimb, alţi oameni consideră că banii ar putea fi utilizaţi în alte scopuri. „Ar putea să facă altceva cu banii, să facă ceva pentru Bistriţa. În primul rând, să facă drumurile", spune Ana Păştean, o altă bistriţeancă. 

Crucea va fi ampalsată cu ajutorul unui elicopter

Întreaga lucrare a fost atribuită firmei de construcţii Comlorela din Beclean. Firma a finalizat construcţia postamentului în vara lui 2009 şi în prezent lucrează la turnarea crucii. „Am făcut muncă de ocnaş acolo în vârful ăla, dar o să fie un adevărat monument", a spus Vasile Roş, administratorul firmei Comlorela. Acesta a mai adăugat că imensa lucrare de 30 de metri va fi cel mai probabil amplasată cu ajutorul unui elicopter.

Comlorela este, de ani de zile, abonat fidel al multor lucrări importante din judeţ cum ar fi: degajarea căilor de acces de pe Valea Ţibleşului după catastrofa de la Târlişua, contract în valoare de 400 000 de lei, pietonalul „Liviu Rebreanu", contract în valoare de 370 000 de euro, pavarea trotuarelor din Bistriţa şi mai multe drumuri judeţene.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite