Bistriţa : Portret: Bogdan Moloman, un tânăr pentru care timpul înseamnă realizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret: Bogdan Moloman, un tânăr pentru care timpul înseamnă realizări
Bistriţa : Portret: Bogdan Moloman, un tânăr pentru care timpul înseamnă realizări

La doar 23 de ani, Bogdan a publicat deja două cărţi şi un curs universitar şi mai lucrează la încă o carte. Este un tânăr ambiţios, pasionat de dreptul familiei şi  care crede că orice cauză nobilă merită un sacrificiu.

Bogdan Moloman este un tănăr care, din liceu, şi-a dorit să devină profesor de limba română. Ar fi vrut să urmeze Facultatea de Administraţie Publică la Cluj-Napoca, dar problemele financiare nu i-au permis şi s-a înscris la extensia din Bistriţa. Din primul an de facultate şi-a descoperit o nouă pasiune: dreptul familiei. A fost atras de multele poveşti despre neînţelegerile în cupluri şi a dorit să contribuie la extinderea bibliografiei referitoare la domeniul dreptului familiar. Şi-a trecut pe listă câteva obiective de îndeplinit şi s-a pus pe treabă. A  citit peste 160 de cărţi de legislaţie şi de drept comparat, publicate în România, dar şi în Franţa sau Spania şi a tăiat de pe lista ocupaţiilor zilnice distracţiile, orele de somn şi ieşirile cu prietenii. Prima carte publicată a fost chiar lucrarea lui de licenţă, intitulată „Încheierea, desfiinţarea şi desfacerea căsătoriei”, urmată de „Protecţia Copilului”. Bogdan a fost co-autorul unui curs universitar publicat la Bucureşti, tot despre elemente de dreptul familiei şi procedură civilă. Despre realizările sale, Bogdan vorbeşte cu o modestie greu de imaginat şi spune că  nu i-a fost uşor, dar că sacrificiile nu au fost în zadar. „Este adevărat că te solicită, dar a meritat efortul. Îmi pace foarte mult ceea ce fac şi a fost o plăcere să scriu despre ceea ce mă pasionează. După ce am terminat prima carte, mi-am dat seama ce trebuie şi ce nu trebuie să fac. Am aflat, din documentările mele, că au crescut foarte mult divorţurile în judeţ, în perioada 1997-2007. Cele mai multe fiind datorate violenţei în familie, consumului de alcool şi abandonului familial”, spune tânărul.

Primul job, a doua facultate şi a treia carte

După ce a terminat facultatea de Adminstraţie Publică s-a înscris la a doua facultate. În paralel, face anchete sociale şi lucrează în cadrul primăriei , fiind unul dintre cei mai tineri angajaţi din aparatul administraţiei locale. „Nu aş renunţa la primul loc de muncă nici măcar pentru o bursă în străinătate”, afirmă Bogdan. Acesta adaugă că are convingerea că tinerii se pot afirma şi în România, doar că nu sunt destul de sprijiniţi în demersurile lor. „Tinerii trebuie promovaţi mai mult. Eu nu aş pleca în străinătate. Mai bine mă realizez aici, să mai rămână cineva şi în ţara asta”,  mai spune Bogdan. Lui Bogdan nu-i place să vorbească despre planurile de viitor, dar recunoaşte că şi-ar dori să lucreze ca asistent universitar. Acum scrie a treia carte, tot despre căsătorie, în care analizează legile din domeniu ale mai multor ţări în care se vorbeşte limba spaniolă.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce îţi place să îţi umpli timpul liber?

Nu am fosrte mult timp liber. Atunci când programul îmi permite, îmi place să citesc cât mai mult. Lecturez cu plăcere cărţile autorilor clasici şi mai alerg, din când în când.

Ce ai învăţat din experienţa ta de până acum?

Am ajuns la vorba lui Schopenhauer: „Ceea ce numeşte omul soartă, e propria lui ignoranţă”. Cred că, în viaţă, trebuie să îţi urmezi drumul, indiferent de piedicile pe care ţi le pun alţii.

Ce îi place:

Bogdan ştie să aprecieze prietenii adevăraţi şi muzica bună. Spune că îi place muzica simfonică- în special compoziţiile lui Mozart şi Beethoven-, muzica latină şi piesele lui Richard Clayderman.

Ce nu-i place:

Lui Bogdan nu îi plac oamenii mincinoşi, egoişti şi invidioşi. Detestă persoanele care disimulează şi care sunt foarte orgolioase. Tot la capitolul lucrurilor pe care nu le agrează, Bogdan include şi manelele, o muzică pe care admite că nu o poate înţelege.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite