Bistriţa : Portret/ Ciprian Moldovan, realizatorul de televiziune îndrăgostit de magia radioului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/ Ciprian Moldovan, realizatorul de televiziune îndrăgostit de magia radioului
Bistriţa : Portret/ Ciprian Moldovan, realizatorul de televiziune îndrăgostit de magia radioului

A condus timp de 12 ani primul radio din Bistriţa şi a rămas cu nostalgia undelor hertziene, deşi de trei ani, cu intermitenţe,  este  realizator de televiziune

Pentru Ciprian Moldovan studioul de radio este complet diferit faţă de cel de televiziune, unul conferă un soi de intimitate cu ascultătorul, emană căldură, în timp ce studioul tv i se pare cel mai adesea  rece şi neprimitor: “radioul îţi dă o stare de calm, la televiziune, te simţi dimpotrivă, dezgolit, teribil de expus, te adresezi unui public greu de definit”. Una peste alta, diferenţa pentru Ciprian Moldovan poate fi sintetizată în câteva cuvinte:”cu televiziunea îşi faci foarte mulţi duşmani, la radio este invers. Dar experienţa de televiziune este, cu toate acestea, una fascinantă”. “ Am simţit pe pielea mea forţa teribilă pe care o are televiziunea. Mai cred şi că televiziunea te consumă ca personaj public, de aceea, în toată lumea,  puţini ies la pensie de aici”, spune Ciprian.

A redactat  primele articole pe o maşina de scris centenară

Şi-a dorit să facă presă încă de copil, deşi vremurile erau potrivnice. A trimis primele materiale de presă la Tribuna , prin anii 80, redactate de pe o maşină de scris din Al Doilea Război Mondial, recondiţionată pentru el de un meşter din satul natal, Chiraleş. A colaborat şi cu Ecoul, fostul oficios de dinaintea de 1989 şi îşi fixează cu ceva ezitări, debutul jurnalistic în 1982. Înainte să intre de-a binelea însă în malaxorul presei, în 1994, a fost bibliotecar timp de patru ani la biblioteca din satul natal. A devorat sute şi mii de cărţi atunci, obicei pe care l-a păstrat apoi toată cariera sa de jurnalist. Un obicei pe care îl consideră esenţial pentru orice ziarist: “ Din păcate, pentru mulţi tineri practicanţi ai meseriei, relaţia cu lectura este sporadică. Dacă nu ai bagajul lingvistic, dacă nu ai capacitatea de a analiza mecanismele de producere a unor fenomene, nu înţelegi aproape nimic din ce se întâmplă”, este convins Ciprian. Alături de multă lectură, parcurgerea zilnică a ziarelor este un obicei la care nu a renunţat chiar şi în perioadele când a preferat să ia distanţă faţă de profesia de jurnalist.
Întâlnirea cu radioul s-a produs accidental, în urma unui anunţ în ziar.

12 ani la radio


A rămas timp de 12 ani în aceeaşi instituţie de presă, pe care a şi condus-o, Radio Transilvania,  o perioadă pe care o consideră extraordinară : “ este perioada mea de formare, cu bune şi cu rele”. Un alt episod esenţial în formarea sa o consideră etapa de corespondent BBC: “era extraordinar să fii corespondentul unui post de radio pe care în înainte de 1989 îl ascultai în clandestinitate. Acolo am învăţat despre rigoarea în presă, acurateţe, poate şi despre imparţialitate, deşi imparţialitatea este o chestiune absolute relativă. Este greu să rămâi obiectiv şi imparţial, iar pericolul este să vrei să devii actor”, admite Ciprian.

Profil

Născut: 14.04.1969, Lechinţa
Educaţie: Facultatea de Relaţii Internaţionale
Ocupaţia: jurnalist, realizator TV

Ce-i place: lectura, să citească ziare pe format de hârtie, să vorbească cu oamenii faţă în faţă. Îl destinde  grădinăritul, spune că livada şi grădina sa sunt oazele lui de linişte,

Ce nu-i place: cum arată România şi cine o conduce. Nu-i place să vorbească la telefon, detestă să citească ziarele pe Internet.

Întrebare şi Răspuns:


Ai cunoscut în tot acest timp şi ai intervievat o mulţime de oameni care au gestionat puterea. Cum îi priveşti acum?

C.M. : Da, am avut ocazia şi foarte rar, privilegiul să-i cunosc pe oameni care au influenţat destinele celor mulţi. E fascinant să-i vezi cum evoluează sau involuează, cum cred ei că sunt eterni, bătuţi în cuie şi apoi disperaţi, căzuţi într-un anonimat total. Am cunoscut personaje care se considerau providenţiale , apăruţi dintr-o bulversare a societăţii şi apoi au căzut în mâlul de pe fund. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite