Bistriţa : Oana Matei este pasionată de folclorul năsăudean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Oana Matei este pasionată de folclorul năsăudean
Bistriţa : Oana Matei este pasionată de folclorul năsăudean

Iubeşte folclorul din zona Năsăudului şi interpretează cântecele de aici încă de la vârstă frageadă. Culege versuri din această zonă şi are o colecţie de 60 de costume confecţionate  aici.

Oana Matei s-a născut într-o familie unde folclorul a fost întodeauna la el acasă. „Bunica şi tatăl meu sunt şi ei pasionaţi de muzică, însă ei nu au avut posibilitatea să cânte pe scenă ca şi mine. Tata chiar a făcut gimnaziul de muzică la Cluj-Napoca, dar nu a continuat“, povesteşte Oana.
Primul trofeu la 4 ani
Părinţii au remarcat talentul Oanei când aceasta avea doar patru ani. „ Atunci am auzit la radio  romanţa « Eu te-am iubit» cântată de doamna Veta Biriş, care mi-a plăcut foarte mult şi am început să o fredonez. Atunci şi-au dat ai mei seama că am talent“, îşi aminteşte tânăra. Interepretarea romanţei „Eu te-am iubit“ i-a adus Oanei primul trofeu din cariera sa muzicală. „Am învăţat-o până la urmă toată şi i-am câtat-o educatoarei mele, carei i-a plăcut foarte mult şi a decis că voi participa la concursul de cântece care urma să aibă loc la noi la grădiniţă. Am cântat la concurs şi am obţinut marele premiu. Îmi aduc aminte că am primit un trofeu, o vază sau cam aşa ceva, diplomă şi o sumă de bani“, rememorează Oana.
De aici şi până la a cânta alături de artişiti mari ai folclorului românsec a fost un drum destul de scurt, pe care Oana la parcurs foarte uşor. A început să cânte la Casa de Cultură din Năsăud, după care a cântat la foarte multe festivaluri de muzică populară din toată ţara. „Am participat la foarte multe evenimente la care mi-am întâlnit idolii. Am cântat cu doamna Irina Loghin, cu Sava Negrean Brudaşcu, cu Aurel Tămaş şi Cornelia Radocea“ îşi aminteşte Oana. În 2006,  a înregistrat un album cu colinde de Crăciun, iar majoritatea cântecelor pe care le interpretează la concursuri sunt compuse de părinţii săi, care o ajută foarte mult în ceea ce face.

60 de costume din zoana Năsăudului


Oana Matei este pasionată de folclorul din zona Năsăudului. Cu el a crescut, a învăţat cântece de la bunica sa şi de la rapsozii populari de pe aceste meleaguri şi a ajuns chiar să culeagă texte de aici. „Îmi plac foarte mult doinele de aici, cu ele am crescut, le-am învăţat de la bunica, de la tata şi multe dintre ele le-am cules de la rapsozii populari“, povesteşte interpreta. Pe lângă textele culese din popor, Oana şi-a încropit şi o mică colecţie de costume populare specifice zonei Năsăudului. „Primul costum popular mi l-a confecţionat bunica când aveam patru ani pentru concursul la care am câştigat primul trofeu. După aceea am cumpărat multe costume  şi multe dintre ele le-am primit cadou. Acum am 60 şi multe dintre ele sunt mai vechi de 100 de ani“, mai spune tânara.

Eforturi pentru a studia muzica

Oana a urmat o şcoală normală până în clasa a VIII-a, dar şi aici a studiat muzică. Având ca diriginte un profesor de muzica, acesta a remarcat imediat talentul fetei şi a îndrumat-o spre un liceu de muzică. Dar cum la Năsăud nu există o astfel de şcoală, fata a venit la Bistriţa la liceul de muzică „Tudor Jarda“. Oana face destul de multe eforturi pentru a studia muzica, ea vine în fiecare zi cu autobuzul de la Năsăud.

Întrebări şi răspunsuri

Ce urmează pentru tine, o carieră de interpret popular?

O.M. Momentan sunt nelămurită, iubesc folclorul, îmi doresc să cânt, dar, totuşi parcă aş vrea să fac şi alceva. M-am gândit să urmez o şcoală de agenţi de poliţie şi să trec oarecum în plan secundar muzica. Dar cum am spus, încă nu ştiu ce voi face, deocamdată mă concentrez la examenul de bacalaureat.

Ai un cântec preferat?

Da .Este vorba despre o doină de cătănie  compusă de tatăl meu, cu care am participat la mai multe concursuri şi care mi-a adus mai multe premii. Sună cam aşa: „Pă iest deal, pă iastă luncă/ Trece o carte şi-o poruncă/ Frunzuliţă de negară/ Să ducă feciorii iară“.

Ce-i place

 Ca oricărui tânar, Oanei îi place să-şi petreacă timpul liber cu prietenii, dar nu este la fel ca tinerele care nu au niciun interes să înveţe să gătească. Interpreta adoră să stea în bucătărie să pregătească ceva bun. „Tatăl meu este şi un bucătar iscusit, de la el am învăţat să gătesc şi îmi place tare mult“, mai spune Oana.

Ce nu-i place


Interpretei nu îi place maioneza. „ Niciun fel de mâncare nu este pe gustul meu“ spune Oana. Fata nu acceptă minciuna şi nu îi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt.
                       
Profil:

Născută: 23 septemnrie 1991, Năsăud
Studii: Elevă la liceul de muzică
Familie: un frate

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite