Bistriţa : Portret/ Marin Mic a demarat proiecte de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/  Marin Mic a demarat proiecte de milioane de dolari
Bistriţa : Portret/ Marin Mic a demarat proiecte de milioane de dolari

I-a plăcut asistenţa socială şi a fost, patru ani, şeful Direcţiei  Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) din judeţ. Sub conducerea sa au fost aleşi primii asistenţi maternali din România.

Marin Mic este un om care se defineşte prin tot ceea ce înseamnă ajutorul dat altora, în special, categoriilor sociale defavorizate. De când a părăsit băncile facultăţii şi până astăzi, s-a ocupat de domeniul asistenţei sociale şi a promovat mereu programe de consiliere şi sprijin pentru copiii romi şi pentru cei faţă de care soarta a fost potrivnică.
   
Un cuvânt i-a schimbat destinul

Marin Mic spune că visul lui a fost să devină profesor de geografie, dar că, un cuvânt i-a curmat cursul destinului. „Cuvântul «capră» mi-a schimbat destinul. Am vrut să fiu profesor de geografie. Am dat examen de admitere din engleză. Trebuia să traduc un text din engleză în română. Era ceva descriere a unui peisaj cu animale, în care personajul central era un «goat» - care înseamnă capră- şi eu nu l-am tradus exact în limba română. Am pierdut, astfel, patru sutimi din notă şi am ratat admiterea la facultate“, povesteşte Marin Mic. Un an mai târziu, se înscria la Teologie Didactică Greco-Catolică, fără să ştie ce urma să i se întâmple.„Într-o zi friguroasă, am asistat la un curs de asistenţă socială şi  m-am regăsit complet în ceea ce am auzit acolo. Mi-am făcut o cerere de transfer, am dat 30 şi ceva de examene şi am trecut la Asistenţă Socială“, îşi aminteşte Marin Mic. A urmat un master în acelaşi domeniu şi imediat s-a angajat ca asistent social.

Prima generaţie de asistenţi mternali din România

Amintirile despre primul loc de muncă îi stârnesc şi astăzi zâmbete pe chip. „Am fost prima generaţie de asistenţi sociali, iar în DGASPC eram doar şase oameni angajaţi. Lumea nu ştia ce înseamnă un asistent social şi ne întrebau dacă facem şi injecţii“, îşi aminteşte Marin Mic. Atunci a fost momentul în care a scris primul proiect pentru integrarea romilor din Reteag  în şcoli. A demarat proiecte de patru milioane de dolari şi stătea ore după program pentru a traduce documente din Anglia despre asistenţa maternală. Când a apărut legea şi în România, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost primul din ţară care a avut asistenţi maternali, la vremea aceea, Marin Mic era şeful DGASPC. După patru ani în care a restructurat şi dezvoltat instituţia, Marin Mic a ales să înceapă un alt proiect. A luat cârma fundaţiei umanitare Inocenţi. „Viaţa copilului“, „Eu şi familia mea“, „Olimpiada Inocenţi“ sau „Educaţia timpurie“ sunt câteva dintre programele de care se ocupă direct Marin Mic, de patru ani deja, în calitate de director al Fundaţiei Inocenţi. Toate acestea presupun asistarea copiilor abandonaţi, transferul copiilor în grija unor asistenţi maternali, dar şi susţinerea copiilor cu dizabilităţi sau a celor din etnia romă.

Ce­i place


Lui Marin Mic îi plac natura şi plimbările în aer liber. De asemenea, acesta mai spune că este pasionat de paraşutism, de lectura şi de tenisul de câmp.

Ce nu-­i place

Directorul fundaţiei Inocenţi spune că nu îi place aglomeraţia din trafic. „Înainte, aveam ca pasiune şofatul. Acum, mă enervează cum se circulă cu maşina“, spune Marin Mic. Acesta adaugă că nu nu îi plac nici minciuna şi nici stresul.

Întrebare şi răspuns:

Care ar fi soluţiile pentru dezmorţirea sistemului de asistenţă socială?

M.M: O soluţie ar fi ca serviciile la nivel de comunitate să fie mai eficiente. Asta înseamnă o descentralizare, în primul rând, apoi o profesionalizare a personaului şi introducerea unui sistem de contractare de servicii de cea mai bună calitate. Adică, instituţia vine cu programul şi finanţarea şi caută expertul pentru servicii. Aşa programele sunt aplicabile, iar banii se investesc cu folos.

Profil

Născut: 13 februarie, 1966, Reteag
Studii: Masterat în Asistenţă Socială la Universitatea Babeş Bolyai
Ocupaţie: Director exectutiv la o fundaţie umanitară
Familie: Căsătorit, are doi copii
   

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite