Bistriţa : Mâncarea de post le face cu ochiul bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele vegetale se găsesc tot mai des în coşurile de cumpărături ale bistriţenilor. Magazinele alimentare şi-au amenajat locuri speciale cu produsele de post. Fasolea sau soia sunt printre cele mai vândute alimente în această perioadă.

Conservele de fasole, brânza tofu, diversele sortimente de produse din soia şi pateurile vegetale sunt alimente tot mai cerute de clienţii magazinelor alimentare.  Chiar dacă preţurile sunt mai mult decât accesibile, medicii le recomandă bistriţenilor să citească atent etichetele şi să se ferească de alimentele care conţin conservanţi şi E-uri.

Magazinele s-au aprovizionat din timp

Ioana Mihăilescu este şefă de magazin la Atlantis Dacapo şi spune că produsele de post se vând pe toată perioada anului, dar că, înainte de sărbători, cererea creşte. „Avem tocană de legume, soia în diferite forme, fasole frecată la borcan, lapte de soia sau băuturi din soia. De asemenea, oamenii cumpără pateuri vegetale şi mai puţin mezelurile. Nici nu prea am comandat, să ştiţi. Oamenii cumpără soia şi fasole. Produsele de post au etichete speciale, iar la unele pateuri preţurile sunt chiar mai mici decât anul trecut“, spune şeful de magazin. Lavinia Tiniş este o bistriţeancă care, în fiecare an, ţine postul Crăciunului cu produse vegetale. „Soia cumpăr cel mai des. Familia mea s-a obişnuit cu gustul. E mai sănătoasă decât carnea. În schimb, nu mânânc mezeluri. Nu cred că sunt foarte bune, sincer“, este de părere femeia de 35 de ani. Şi agenţii comerciali din magazinele de mezeluri spun că oamenii nu prea caută aceste produse vegetale. „Încă nu avem decât un pateu. Dacă oamenii vor cere mezeluri de post, vom face comandă, desigur“, explică Ileana Mureşan, o vânzătoare dintr-un magazin de carne de pe strada Andrei Mureşanu.

Atenţie la etichetele produselor de post!

Camelia Anton este medic de familie şi spune că există teorii contradictorii referitoare la consumul alimentelor de post. „Dacă ne luăm după teoriile nipone, care demonstrează că oamenii trăiesc mai mult pentru că mânâncă soia, atunci am spune că aceste produse sunt foarte sănătoase. Sunt, însă, studii care spun că soia, în anumite forme de preparare, este greu digerabilă. Eu le recomand oamenilor să citească etichetele produselor şi evite alimentele cu E-uri şi coloranţi“, este de părere medicul.

Listă de preţuri la alimentele de post

Soia (granule, cubuleţe )               1, 49 – 2 lei
Laptele de soia (1 litru)                  6, 19 – 9 lei
Tocana de legume (borcan)          3, 04 - 3, 35 lei
Fasole frecată (borcan)                   2, 19 lei
Zacuscă                                              4,10 lei
Pate vegetal                                      1,55 - 4,78 lei
Brânză tofu în ulei                             6,15 lei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite