Bistriţa : Laptele se vinde pe fise, la dozator
0
Două dispozitive sunt montate în Piaţa Decebal şi zona Domus. Cei mai mulţi bistiţeni care au gustat laptele spun că e mult mai bun şi mai ieftin decât cel din magazine
Laptele de la dozator se vinde şi la Bistriţa. De aproape două săptămâni, în Piaţa Decebal şi într-un magazin alimentar din zona Domus funcţionează două aparate care dau lapte pe bază de fisă. Laptele pe fisă se vinde la acelaşi preţ cu cel din pieţe, dar are o clientelă fixă: oamenii care stau la bloc.
Peste 100 de litri pe săptămână
Dana Mândrean este vânzătoare la magazinul de la Domus, unde funcţionează un dozator de lapte, şi spune că afacerea merge bine. „Vindem câte 100 de litri, sâmbăta, iar, în restul săptămânii, câte 50-60 de litri. Oamenii sunt mulţumiţi de calitate şi de preţ. Sunt unii clienţi care obişnuiau să cumpere din piaţă şi acum se aprovizionează numai de aici“, spune vânzătoarea. Maşinăria funcţionează simplu. Clientul plăteşte o fisă de 2,5 lei, o introduce în aparat, aşează sticla în suport şi apoi apasă butonul „start“. „Clientul poate veni cu sticla de acasă sau mai dă 0.5 lei şi cumpără una sterilizată de la noi“, mai explică Dana Mândrean. Liviu Pop a încercat laptele de la dozator şi spune că este foarte bun. „Este mai gras decât cel din maganine, dar mult mai ieftin şi mai bun. Am cumpărat o dată, de curiozitate, dar o să mai iau“, mai spune Pop.
Alte dozatoare vor fi montate anul acesta
Liviu Peica este cel care se ocupă de achiziţionarea maşinilor care dau lapte pe bază de fise şi spune că afacerea începe să prindă în oraş. „Aparatele le-am cumpărat cu câte 7.000 de euro, în rate. Vreau să mai cumpăr câteva, eventual unul care să meragă cu bancnote şi să funcţioneze non-stop. Laptele de la dozator are minimum 4 la sută grăsime, pe analize. Este produs la ferma Agro-Ardeal, unde creştem 45 de vaci care dau lapte“, precizează Liviu Peica. Acesta adaugă că investiţia în aparatură se amortizează cam în doi ani şi că cel mai bine îi merge cu aparatul din zona Domus. „Cu cel de la piaţă e puţin mai greu. Acolo vin şi oamenii cu laptele la sticlă. Lumea cumpără de la noi, mai ales dacă stau pe la blocuri“, crede Peica.
De cealaltă parte, comercinaţii din Piaţa Decebal spun că tehnologia avansată nu le concurează prea tare afacerea. „Vindem câte 80 de litri pe săptămână, iar sâmbăta şi 100. Ştiţi cum e, lumea cumpără de unde îi place. Avem clienţii noşti de ani de zile“, explică Iosif Cociş, un producător de lapte din Viişoara. Liliana Cimpoiş spune că nu a cumpărat niciodată lapte de la dozator. „Numai de la piaţă cumpăr. Nici n-am ştiut că se poate lua lapte şi cu fise“, afirmă o bistriţeancă de 56 de ani.
Laptele la dozator „inventat“ în Vest
Dozatoarele de lapte au apărut, de câţiva ani, în Germania şi Austria. Moda a prins repede la români, astfel că, în Baia-Mare, Craiova, Bucureşi şi Sibiu astfel de maşini au început să fie tot mai comune prin pieţe sau chiar staţiile de autobuz.
Ştiaţi că laptele se vinde şi la dozator în oraş?