Bistriţa : Portret/ David Todoran: „O piesă e ca un roman”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/ David Todoran: „O piesă e ca un roman”
Bistriţa : Portret/ David Todoran: „O piesă e ca un roman”

Este solistul trupelor Incognito şi Oniro. Vrea ca, împreună cu ceilalţi membri ai formaţiilor, să aducă pop-rockul pe linia de plutire.

David cântă de când era un copil şi imita tot ce ascultau părinţii lui: Boney M., Savoy, Iris, muzica vremii. Tatăl său i-a remarcat „talentul” aşa că, la şase ani, David lua deja lecţii de pian de la profesoara Ruxandra Vermeşan. A urmat liceul de muzică, pe urmă Conservatorul din Cluj-Napoca şi, într-un final, s-a apucat serios de muzică. S-a cunoscut cu băieţii din formaţie prin 2003, când au cântat sub titulatura „Toxic”. După trei ani, el a evadat la Bucureşti, unde a fost chemat să lucreze la un studio, în calitate de compozitor. S-a plictisit destul de repede. „Nu prea mi-a plăcut. Da, era o atmosferă propice, peste tot se vorbea numai despre muzică, se făcea muzică, dar am ajuns la concluzia că trebuie să fac ceva pe cont propriu şi să nu mă las pe mâna unor pseudo-artişti, a unor producători. Am refuzat să fiu un bufon”, povesteşte David.

Va cânta la Mamaia

Aşa se face că după un an, solistul s-a întors acasă, unde a căutat o soluţie pentru a persevera în muzică. În cele din urmă, a pus bazele unui „cover-session” : trupa Incognito, proiect ce i-a oferit prilejul să fie aproape de muzică şi să ducă în paralel şi trupa Oniro, o formaţie care cântă propriile compoziţii. De fapt, Incognito, se trage tot din Oniro, formaţie de cinci membri, din care trei sunt „incognito”.  Bogdan Negrescu (bas), Sebi Micu (tobe), Darius Micu (chitară) şi Emilian Tofan (clape)  sunt colegii de muzică ai lui David. Oniro va pleca săptămâna viitoare la Mamaia, unde vor intra în competiţie şi speră să ajungă şi în finală. „Suntem dornici să facem cunsocută Bistriţa pe segmentul pop-rockului. Ne place oraşul şi suntem mândri că aparţinem Bistriţei”, spune solistul.

„Noi, muzica şi publicul”

Băieţii sunt adepţii pieselor de dragoste, pe care le compun David şi Bogdan. „O piesă este ca un roman. Au introducere, desfăşurare, punct culminant... Şi tot mesajul trebuie împachetat în alea 3, 4 minute cât durează piesa”, explică David.
Formaţia Incognito este deja cunoscută pentru numeroasele sale prestaţii live în diverse locaţii, unele chiar inedite. „Am cântat chiar şi în magazine de haine, în cluburi, la ştrand, la restaurante, pe terase. Nu ne-am ales noi localurile, dar ne-am acomodat peste tot după primele piese. Până la urmă, rămânem noi, muzica şi publicul”, spune tânărul solist. Acesta obşnuieşte să urmărească şi să studieze show-urile live ale diverselor vedete, dintre care îi pomeneşte pe Elvis, Michael Jackson, Robbie Williams, Juanes sau Justin Timberlake.

Întrebări şi răspunsuri

Ce te face să perseverezi în muzică?

Felul meu de a fi. Sunt foarte perfecţionist. Plus că nu sunt trupe tinere în România care să aducă pop-rockul pe linia de plutire. Înafară de Direcţia 5, Holograf... care merg de la sine, nu mai sunt tineri care să iasă pe scenă cu chitara în mână.

Te-ai simţit vreodată foarte descurajat?

Nu, mai degrabă emoţionat. Deşi unele obstacole au fost chiar descurajante. Dar am zis nu, nu, nu, trebuie să iasă. Nu m-am lăsat bătut deloc.     

Ce-i place?

Este interesat de gastronomie, de felul în care se poate scoate ce e mai bun dintr-un ingredient de gătit. Apreciază vestimentaţia şi parfumurile alese cu gust. Ar vrea să-şi cumpere un telescop să se uite la stele.

Ce nu-i place?

Nu-i place horoscopul. Îl deranjează aspectul lacului de aucmulare din Bistriţa, de Biserica Evanghelică nu mai vorbeşte, iar despre Parcul Municipal spune că ar trebui renovat. Detestă ipocrizia.

Profil  personal

NĂSCUT: 16 august 1983, Bistriţa
EDUCAŢIE :Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj Napoca
PROFESIE: Solist vocal, chitarist

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite