Bistriţa : Comerţul cu flori merge şi în vremuri de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Comerţul cu flori merge şi în vremuri de criză
Bistriţa : Comerţul cu flori merge şi în vremuri de criză

Florăresele se plâng că bistriţenii sunt conservatori în materie de specii de flori şi că nu fac comenzi excentrice. În florariile din Bistrita grosul vânzărilor le fac gerbera, trandafirii şi crinii, pe când speciile exotice sunt preferatele intelectualilor sau a celor umblaţi prin lume

Pentru că însoţesc toate momentele importante ale vieţii, florile au clienţi permanenţi. Pe lângă nuntă, botez sau înmormântare, când florile sunt de neînlocuit, aniversările de toate felurile şi multe alte momente le furnizează suficienţi clienţi magazinelor de profil, în aşa fel încât să nu le ameninţe spectrul falimentului. „Nu am simţit o scădere foarte mare în acest an faţă de anul trecut. Am avut şi comenzi speciale, mai ales la nunţi. Din păcate la noi, la români, cea mai mare parte a cheltuielilor pentru o nuntă merg în altă parte, iar bugetul pentru flori este relativ mic “, spune Oana Ignat, designer floral la „Ikebana“.  În schimb, Alexandru Molnar, administratorul de la „Magnolia“ Bistriţa crede că negoţul cu flori a scăzut cam cu 30 de procente faţă de anii trecuţi. „Oamenii cântăresc mult florile, se uită la bani şi le aleg pe cele mai ieftine. Piaţa a scăzut clar, dar încă merge, mai ales în sezonul nunţilor“, crede Molnar.

Florile exotice prind teren

Bistriţenii au rămas conservatori în ceea ce priveşte alegerea florilor, însă speciile exotice câştigă teren. „În continuare, grosul vânzărilor îl fac trandafirii şi gerbera. Am observant că între un buchet clasic cu gherbera şi un aranjament cu amarila să spunem, primul se vinde mai repede“, a constatat Oana Ignat. Cei mai reticenţi sunt vârstnicii care optează pentru crini, trandafiri şi clasicele garoafe, în timp ce tinerii intelectuali caută flori care să epateze, a constatat designerul de la „Ikebana“. Părerea este împărtăşită şi de administratorul de la „Magnolia“. „Trandafirii albaştri,  de pildă, îi cumpără doar tinerii. Şi orhideea a început să se vândă mai bine, mai ales cea la ghiveci. A intrat deja în tendinţe. Totuşi, suntem departe de oraşele mari precum Târgu-Mureş sau Cluj şi foarte departe de ţările cu tradiţie, precum Ungaria sau Olanda“, spune acesta. „Ne trebuie cam trei –patru ani ca să ajungem în materie de gusturi la nivelul unui oraş ca Târgu-Mureşul, dar suntem pe drumul ce bun“, este convinsă  şi designerul floral.

False tabu-uri în materie de flori

Oana Ignat a constatat şi că bistriţenii nu se mai formalizează când vine vorba de semnificaţia florilor şi a culorilor acestora. „ Ideea aceea preconcepută că florile galbene semnifică gelozia şi roşul dragostea ţine mai degrabă de jurnal de adolescente. Dimpotrivă, galbenul şi portocaliul sugerează exuberanţă, iar florile roşii se pot oferi fără probleme unor pesoane vârstnice. De altfel, combinaţiile monocolore sunt cele mai elegante“, spune aceasta. În plus, nici ideea că florile artificiale sunt un kitsch sau că neapărat buchetele se oferă fără ambalaj nu mai funcţionează. „Există aranjamente minunate din flori uscate şi artificiale sau natural- artificial în tendinţe aşa cum aranjamentele nu pot fi scoase din ambalaj pentru că îşi pierd farmecul în tendinţe“, recomandă stilista.

Preţuri flori :

Trandafirul:6-10 lei
Gerbera: 3 lei
Orhideea: 50 lei firul
Strelizia: 19-20 lei firul
Amarilis: 16 lei firul
Lalele: 3,9 lei firul
Crăciuniţa: 25 lei ghiveciul

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite