Bistriţa : Claudia Creţa se ocupă de imaginea unei lumi dominate de bărbaţi (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa :  Claudia Creţa se ocupă de  imaginea unei lumi dominate de bărbaţi (PORTRET)
Bistriţa : Claudia Creţa se ocupă de imaginea unei lumi dominate de bărbaţi (PORTRET)

Este ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud şi este convinsă că meseria de poliţist se potriveşte la fel de bine şi femeilor, nu doar bărbaţilor.

Claudia Creţa a fost dintotdeauna  atrasă de lumea uniformelor de poliţie. Cei doi fraţi ai ei şi-au ales meserii în domeniul poliţiei, iar mama ei lucrează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa. „Întodeauna mi-a plăcut ideea de a fi omul care aplică legea. Probabil şi  pentru că, fiind copil şi mergând des la serviciu la mama, am văzut tot timpul  procurori criminalişti.  M-a fascinat domeniul acesta“, spune Claudia. Cu toate acestea, visurile ei în adolescenţă se îndreptau către o carieră în medicina veterinară. „De la tata am învăţat să iubesc animalele. Am urmat un liceu cu profil veterinar şi chiar m-am pregătit să dau la facultatea de Medicină Veterinară din Cluj- Napoca, dar n-a fost să fie“, îşi aminteşte Claudia, despre momentul în care viaţa ei şi-a schimbat macazul, din cauza unei drame în familie. Nu s-a mai înscris la facultate, a ales să se căsătorească şi apoi să plece în Austria. „În paralel, m-am înscris la facultate acolo, dar, cu naşterea copiilor, a trebuit să întrerupt studiile. În 2003, m-am întors în România şi am reluat şi şcoala“, mai spune ofiţerul de presă.

A intimidat un bărbat de peste doi metri


Revenită în ţară, Claudia s-a angajat câteva luni ca reporter la o televiziune locală, apoi a lucrat şi la un cotidian din Bistriţa. Experienţa din presă a ajutat-o să înveţe secretele meseriei de jurnalist  şi să cunoască oameni noi cu care a menţinut legătura. În 2005, Claudia a luat un post cu încadrarea directă în IJP şi a început cu patrule de ordine publică în cadrul Poliţiei Urbane. Cea mai interesantă experienţă a fost atunci când a reuşit să intimideze un bărbat agresiv, doar ameninţându-l că foloseşte un pistol pe care nu-l avea în dotare. „Am fost sesizaţi că un bărbat aruncă scaune  la benzinăria de pe Calea Moldovei. Se întâmpla în prima lună de muncă, îaninte de a avea voie să port armă.Împreună cu un coleg am mers la faţa locului. Acolo era un bărbat de peste doi metri şi sub influenţa alcoolului“, îşi aminteşte Claudia. Colegul ei a făcut un pas în spate, iar ea, şi-a dus mâna la tocul gol şi l-a ameninţat că trage. „M-a întrebat ce vreau să fac şi i-am spus că am dreptul să trag, pentru că sunt femeie. S-a calmat apoi şi ne-a însoţit pe jos, la secţie. Apoi am aflat că individul luase locul trei pe ţară la un concurs de ridicat buşteni“, mai povesteşte Claudia. După ordine publică, Claudia a lucrat o vreme la Biroul de Poliţie Rurală şi, din ianuarie, este ofiţer de presă al IJP.

Întrebări şi răspunsuri


Ce calităţi trebuie să aibă o femeie pentru a lucra în poliţie?
Nu trebuie să fie fricoasă, în primul rând. Apoi, să nu fie vicioasă şi să ştie să fie autoritară. Autoritatea nu înseamnă superioritate, ci hotărâre şi determinare. Este foarte important să nu lase agresorul să ia atitudine pentru că ea este femeie şi, nu în ultimul rând, să fie pregătită pentru provocări.

Cum sunt tratate femeile în poliţie?
La început, mulţi colegi erau puţin reticenţi. Când m-am angajat la ordine publică eram şapte colege. În timp, s-au obişnuit cu ideea şi au realizat şi ei că poliţistul e poliţist, chiar dacă e femeie. În plus, cred că a apărut o revoluţionare a femeii şi dorinţa aceasta de a demonstra că ceea ce se numeau până acum meserii pentru bărbaţi sunt la fel de potrivite şi pentru femei şi invers.

Ce-i place:
Claudiei îi plac foarte mult oamenii respectuoşi şi răbdători. De asemenea, acesteia îi face plăcere să călătorească în străinătate alături de copiii ei.
Ce nu-i place:
Claudia admite că nu-i plac persoanele care arată ceea ce nu sunt, adică oamenii ipocriţi. „Ce nu-mi mai place este snobismul“, mai spune ofiţerul de presă.

Profil


Născută: 19 mai 1977, Bistriţa

Studii: Masterat Probaţiune în Procesul Penal

Familie : divorţată, are doi copiii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite