Bistriţa : Ioana Cioancă şi-a confecţionat o ţinută din propriul păr (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este foarte mândră de hainele pe care a reuşit să şi le tricoteze de-a lungul vieţii din propria podoabă capilară şi crede că ceea ce a făcut este demn de Cartea Recordurilor.

Ioana Cioancă are 72 de ani şi întodeauna a avut un păr bogat. De la vârsta de 17 ani a început să-şi adune părul care îi cădea atunci când se pieptăna, dar, la acea vreme, nu se gândea că îşi va confecţiona îmbrăcăminte din el. Femeia a început să-şi adune părul la sfatul bunicii sale care i-a spus că podoaba capilară este sfântă. „ Când aveam 17 ani bunica mi-a spus că nu e bine să-mi arunc părul pentru că părul e sfânt. Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Isus cu părul său. Aşa că nu l-am mai aruncat, am început să îl adun. Din 1954, am început să îl strâng“, povesteşte femeia.
Ideea de a-şi confecţiona haine din propriul păr i-a venit prin 1978, când a spălat părul pe care l-a adunat timp de 24 de ani. „Într-o zi, m-am apucat să spăl părul fără să mă gândesc ce o să fac cu el. Atunci a venit o profesoară la mine şi  l-a văzut şi mi-a spus :« Ce lână frumoasă, ce confecţionaţi din ea?». Aşa mi-a venit ideea să îmi fac haine din părul meu. M-am apucat să îl scarmăn aşa cum învăţasem acasă că se face cu lâna, apoi l-am tors ca să îl fac fir şi era gata de modelat. Aveam un kilogram şi 400 de grame de păr“, mai povesteşte femeia.

Primul obiect de îmbrăcăminte pe care şi l-a confecţionat femeia a fost o fustă. „ În 1979 m-am dus la Sinaia în concediu şi mi-am luat ghemele din păr cu mine, gândindu-mă să-mi confecţionez o fustă. Aşa am şi făcut, stăteam la hotel şi veneau la mine femeile şi mă întrebau de unde am cumpărat mohairul acela aşa frumos. Colega mea le spunea că nu este mohair ci este părul meu şi că o să îmi fac o fustă. Părea incredibil, dar era foarte adevărat“, îşi aminteşte femeia.

Obiecte unicat

După ce a terminat fusta, Ioana s-a apucat de croşetat o bluză, au urmat rând pe rând pălăria, fularul, mănuşile de iarnă, poşeta, portofelul şi pardesiul. Ea a făcut toate aceste piese de îmbrăcăminte după cum i-a trecut prin minte şi le consider unicat. „Nu am împrumutat modele de la nimeni, am confecţionat hainele după cum mi-a trecut prin cap. Eu cred că sunt foarte frumoase, chiar unicat“, mai spune Ioana.

Le poartă la biserică

Ioana se îmbracă cu hainele confecţionate din propriul păr mai ales toamna şi primăvara. Le asortează  cu o pereche de mărgele din pietre naturale şi pantofi adecvaţi şi merge la Biserică. „ Acuma le port, mai ales când e aşa mai frig. Merg îmbrăcată aşa la biserică şi toată lumea mă admiră. Unora nici nu le trece prin cap din ce sunt făcute, dar spun că sunt frumoase“.

Vrea în Cartea Recordurilor


Cea mai mare nemulţumire a Ioanei Cioancă este că, până acum, nu a reuşit să intre în cartea recordurilor cu opera sa. „E cred că ceea ce fac eu este unicat în lume. Am apărut la televizor de atâte ori şi toată lumea a fost impresionată, dar nimeni nu mă ajută să ajung în Cartea Recordurilor. Asta imi doresc cel mai mult“, mai spune femeia.


Întrebari şi răspunsuri

Vă crede lumea că v-aţi făcut haine din prorpriul păr?

Da. Am avut grijă să nu le port înainte să apar la televizor înainte ca lumea să ştie cât de cât ce am facut. Iar acum, dacă mă vede cineva îmbrăcată şi îi spun că sunt facute din părul meu, mă crede.

Ce veţi face cu hainele pe viitor?
Nu ştiu exact. Eu mi-aş dori să ajung într-un muzeu să fie păstrate şi îngrijite aşa cum le-am îngrijit eu de când le am.

Ce-i place
Ioanei Cioancă îi place să meargă la cumpăraturi, să aibă grijă de casa ei, face curăţenie, iar foarte mult timp şi-l petrece îngrijindu-şi părul.


Ce nu-i place
Ioanei nu îi place că preţurile cresc mereu. „Nu înţeleg de ce, în fiecare zi, când mă duc la magazin preţurile sunt mai mari, şi, pe zi ce trece, ne descurcăm tot mai greu“, mai povesteşte femeia.

Profil:
Născută: 23 august 1937, Bistriţa-Bârgăului
Studii: 4 clase
FAMILIE: Văduvă, 3 copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite