Bistriţa:Casa lui Ceauşescu se transformă în restaurant de fiţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul a fost cumpărat anul acesta de proprietarul mai multor pizzerii.Ridicată în anii 30 de un fost prefect, casa a adăpostit până la retrocedare, în 2007 mai multe instituţii ale statului

Fosta vilă de protocol a soţilor Ceauşescu din Bistriţa este pe punctul să se transforme în restaurant de lux. Clădirea din Piaţa Petru Rareş numărul 1 a fost cumpărată în urmă cu o lună de omul de afaceri Traian Ogâgău de la cei care au obţinut în instanţă clădirea după un lung proces de retrocedare. Noul proprietar, care deţine mai multe pizzerii şi restaurante  în Bistriţa şi Sângeorz-Bai, dar şi un post de radio în această localitate nu a dorit să dacă publică valoarea tranzacţiei : „Nu vă pot spune preţul, este confidenţial. Îmi doresc această casă de trei ani, acum am ajuns doar la o înţelegere cu proprietarii, a explicat Traian Ogâgău.

Din patrimoniul lui Ceauşescu au rămas tablourile

Noul proprietar vrea să transforme imobilul, care se întinde împreună cu curtea pe 13 arii, într-un restaurant de lux.„va fi ceva deosebit, cu o atmosferă cum nu se mai găseşte nicăieri în Bistriţa, cu open grill în interior, un loc în care servirea mesei se savurează", spune noul proprietar. Restaurantul va avea şi un spaţiu expoziţional, iar lucrările afişate vor putea fi cumpărate de clienţi. Un critic de artă, disponibil o zi sau două pe săptămâna va sta la dispoziţie degustătorilor de artă, dă asigurări Traian Ogâgău. Pe pereţi, în locuri special amenajate vor fi afişate şi câteva tablouri din vremea în care imobilul era casă de protocol. Tablourile în cauză sunt singurele obiecte rămase din acei ani, imobilul fiind jefuit de tot ce a avut de preţ în decembrie 1989 şi ianuarie 1990 : „Am trimis tablourile găsite în pod la o firmă din Cluj pentru recondiţionare. Este tot ce a rămas de atunci", spune Ogâgău, care vrea să termine de amenajat restaurantul până la Sărbătorile de iarnă. Omul de afaceri mai are însă de sărit un hop : obţinerea unui aviz favorabil de la Comisia zonală a Monumentelor Istorice, care se va întruni peste câteva zile,  pentru a schimba destinaţia imobilului, considerat monument istoric de la începutul secolului XX din casă de locuit în spaţiu de alimentaţie publică.

Sediu pentru instituţiile statului

Construită prin 1930 de un fost prefect al judeţului, avocatul Ştefan Bota, casa  a fost confiscată din 1947  transformată în locuinţă de protocol. Din 1990 a fost sediu mai multor instituţii, printre care  Direcţia pentru Cultură, Centrul Creaţiei Populare, care au fost obligate să se mute în 2007, după ce urmaşii foştilor proprietari, familia clujeană Buta Lager  au reintrat în posesia imobilului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite