Bistriţa : Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” s-a construit cu ajutorul lui George Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” s-a construit cu ajutorul lui George Enescu
Bistriţa : Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” s-a construit cu ajutorul lui George Enescu

Lăcaşul de cult este primul edificiu construit în Bistriţa special pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost pusă în anul 1927, sub directa conducere a protopopului cărturar Grigore Pletosu, care a fost şi primul slujitor al acestei biserici

Clădirea bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost înălţată pe strada Alexandru Odobescu între anii 1927-1938. De remarcat în istoria acestui edificiu este faptul că la construirea sa au contribuit marele compozitor George Enescu şi preotul şi pedagogul Grigore Pletosu.
În anul 1927, George Enescu a susţinut la Bistriţa un concert de binefacere, iar fondurile strânse la eveniment au fost donate pentru a ajuta la construcţia primului imobil , făcut anume pentru cultul ortodox. O altă parte din fondurile necesare pentru ridicarea lăcaşului de cult au aparţinut cadrelor militare şi administrative din oraş şi credincioşilor care au făcut donaţii. În plus, pentru finalizarea lucrărilor, s-au primit ajutoare şi din fondul pădurilor grănicereşti de la Năsăud, s-au vândut cărămizi, ilustrate, s-au făcut împrumuturi bancare şi s-a primit ajutor de la Episcopia Clujului.

Proiectată de o femeie

Clădirea cunoscută de bistriţeni sub denumirea de „ Catedrala Ortodoxă”  a fost proiectată de o femeie. Arhivele bisericii arată că edificiul a fost ridicat de maistrul Ioan Sasu, care a lucrat după planurile soţiei sale Elena Preda. Construcţia care poartă amprenta stilului bizantin seamănă foarte bine cu catedralele şi, probabil, şi pentru contextul istoric în care s-a decis construirea ei. „În anii de după Unirea cea Mare a tuturor românilor din 1918, s-a hotărât ca, în marile centre româneşti, să se zidească câte o catedrală”, arată arhivele bisericii.
 „Bistriţenii cunosc această biserică sub denumirea de « catedrala ortodoxă » datorită formei sale, dar biserica are hramul « Sfinţii Trei Ierarhi » şi nu este catedrală pentru că într-o catedrală serviciul religios este oficiat de un episcop” , explică preotul Ioan Pintea, unul dintre preoţii care slujesc aici.

Detalii arhitectonice

Pictura murală originală a edificiului a fost schimbată între ani 1987-1990 când clădirea a fost restaurată. Pictura veche făcută de pictorul Ioan Herţeg a fost acoperită cu picturi în stil religios executate în tehnica tempera grasă. Iconostasul şi scaunele arheiereşti sculptate din lemn au fost restaurate tot în aceeaşi perioadă.  Şi amvonul a suferit câteva modificări atunci.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite