Bistriţa : Bărbatul care a ucis luni un pui de urs riscă să ajungă falit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Bărbatul care a ucis luni un pui de urs riscă să ajungă falit
Bistriţa : Bărbatul care a ucis luni un pui de urs riscă să ajungă falit

Direcţia Silvică îi va cere despăgubiri de 40 de mii de euro, jeepul cu care a fost prins la braconaj i-a fost confiscat, iar amenzile sunt de ordinul zecilor de mii

Un bărbat de 48 de ani din localitatea bistriţeană Dorolea a fost surprins luni dimineaţa de poliţiştii din Livezile cu cadavrul unui pui de urs împuşcat în portbagaj. Potrivit şefului de post din Livezile, Alexandru Vlad,  conducătorul auto al maşinii în care a fost găsit ursul ucis, Ioan Pop, avea permis de vânătoare, însă nu avea autorizaţie specială pentru vânarea acestui animal.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Claudia Creţa spune că suspectul era urmărit de câteva zile, deoarece poliţiştii primiseră informaţia că acesta pregătea o partidă ilegală de vânătoare. „Vânătorul susţine că ursul i-ar fi atacat stâna de oi şi de aceea l-ar fi ucis. Ursul este, de fapt, un pui, care nu cântăreşte mai mult de 70 de kilograme. Vom verifica modul în care acesta a fost capturat şi ucis, pentru a vedea dacă vânătorul nu a instalat capcane prin pădure“ , a adăugat  Claudia Creţa.

Dosar penal şi amendă de zeci de mii de euro

 În prezent Pop este cercetat penal pentru infracţiunile de braconaj şi transport de vânat dobândit ilegal. În plus, bărbatului i-a fost reţinut permisul auto pentru că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru braconaj, legea prevede între 3 şi 7 ani de închisoare sau amendă între 5.000 şi 25.000 de lei, iar pentru transport de vânat dobândit ilegal pedeapsa este de 1 - 5 ani închisoare sau amendă între 15.000 şi 30.000 de lei. Dar asta nu e tot. Administratorul fondului de vânătoare pe teritoriul căruia a fost ucis animalul, Direcţia Silvică Bistriţa, ar putea cere în instanţă despăgubiri de 40000 de euro după ce procurorii vor finaliza ancheta şi în funcţie de rezultatele lor: “ Direcţia Silvică se va constitui parte civilă. Valoarea de 40000 de euro este stabilită tocmai pentru a descuraja asemenea practici”, a explicat Daniel Pop, directorul de la Direcţia Silvică Bistriţa. Potrivit directorului Pop ursul braconat va fi scăzut din efectivele care pot fi vânate anul acesta şi pierderea va fi resimţită la buget.

Preţul autorizaţiei la urs, prea scumpă pentru români

Potrivit unui ordin al Ministerului Mediului din 25 septembrie 2009, care stabileşte numărul urşilor care pot fi vânaţi,  pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud pot fi acordate cel mult 19 autorizaţii de vânătoare, dintre care 12 de pe suprafaţa fondurilor cinegetice ale Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud.” Autorizaţia costă între 5000 şi 7000 de euro în funcţie de punctajul acordat ursului”, explică Daniel Pop. În această toamnă două grupuri de vânători, unul german altul din Ungaria au vânat şapte exemplare printre care un adevărat trofeu, un urs de 12-13 ani. Direcţia silvică negociază acum cu un grup de vănători din Rusia pentru exemplarele rămase, mai puţine cu unul după isprava bărbatului din Dorolea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite