Bistrita:Subvarietatea Bălă de Bistriţa va primi certificat de omologare în cel mult o saptămână, după mai bine de 25 de ani de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistrita:Subvarietatea Bălă de Bistriţa va primi certificat de omologare în cel mult o saptămână, după mai bine de 25 de ani de muncă
Bistrita:Subvarietatea Bălă de Bistriţa va primi certificat de omologare în cel mult o saptămână, după mai bine de 25 de ani de muncă

Mioara cu origine bistriţeană  este de fapt o ţurcană albă cu caracteristici net superioare, susţin oierii autohtoni. Oaia, aproape de două ori mai corpolentă decât ţurcana obişnuită dă lapte mai gras şi mai mult, are lâna curată şi mai bogată şi se adaptează mai bine la mediul local.

Oierii bistriţeni se străduiesc de ani buni să omologheze noua subvarietate, dar acum sunt convinşi că nu mai au mult de aşteptat. “ Documentaţia este deja depusă la Agenţia Naţională de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), s-au făcut măsurători, nu va mai dura mult cu omologarea“ , confirmă  directorul judeţean al Agenţiei, Emiluţ Găină.

Mai mult de jumătate din efective
 Oile din subvarietatea „Bălă de Bistriţa“ sunt crescute în judeţ de peste 25 de ani şi au fost obţinute din încrucişări succesive între ţurcana albă şi berbeci atent selecţionaţi aduşi din Satu-Mare, dar care la origine sunt de pe lângă Sebeş. “ Îmi amintesc cum acum peste 25 de ani, am adus primii berbeci selecţionaţi în judeţ. Mi-a venit atunci ideea să-i aleg doar pe cei cu capul şi picioarele complet albe, fără pigment. Aşa au ajuns la crescători, care i-a încrucişat cu populaţia locală. Iniţial s-au crescut doar în zona Teaca-Şieu. Acum se cresc şi pe Bârgău sau Ilve”, explică din traseul  specie, Emiluţ Găină.
 „Am muncit cu toţii la această rasă şi la îmbunătăţirea ei. Faţă de ţurcana albă, care ajunge doar la 40-50 de kilograme, acestea ating 60-70 de kilograme, au o perioadă a lactaţiei mai lungă şi laptele mai gras, “, a precizat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine , Ioan Câmpean. La capitolul performanţe noua subvarietate dublează producţia unei ţurcane obişnuite: “dă în jur de 80-100 de litri de lapte pe sezon faţă de 60-70 de litri, o oaie obişnuită şi cam 4,5 kilograme de lână faţă de 2-2,5 ţurcana”, precizează Câmpean.
Potrivit directorului Găină din cele 240 de mii de oi judeţ, cam 60% sunt din subvarietatea Bălă de Bistriţa.


Şi alte ţurcane vor omologare
„Bălă de Bistriţa“ nu este singura subvarietate a rase ţurcane cu caracteristici specifice unei zone, spune directorul general al ANARZ, Gheorghe Neaţă. Chiar dacă crescătorii din alte zone nu au cerut omologarea, Agenţia de Ameliorare stă cu ochii pe Breaza de Petroşani şi Bucălaia de Luncani, două surate ale mioarei bistriţene. “ Nu vă pot spune  de ce nu a fost omologată încă Bălă de Bistriţa , probabil că lipsesc nişte acte, altfel de la depunerea documentaţiei nu poate trece mai mult de o lună. Oricum se va rezolva”, dă asigurări directorul general al agenţiei de care depinde eliberarea certificatului de naştere pentru mioara de Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite