Bistriţa : Aproape 100 de şcoli au primit autorizaţii sanitare de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de unităţi şcolare sunt încă neutorizate. Şcolile care nu depun cererile pentru avize, după expirarea celor de anul trecut, riscă amenzi între 1.000 şi 4.000 de lei

Directorii unităţilor de învăţământ din judeţ se mişcă încet cu depunerea cererilor pentru eliberarea avizului sanitar de funcţionare. Din cele peste 400 de şcoli, licee şi grădiniţe din Bistriţa-Năsăud, la finele lunii septembrie, doar 100 aveau autorizaţie sanitară emisă. Majoritatea unităţilor şcolare care încă nu au solicitat emiterea noilor avize sunt din mediul rural.

51 de autorizaţii emise în mediul rural

Potrivit lui Ioan Suciu, consilier în cadrul departamentului de Igienă Şcolară al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, până în ultima zi a lunii septembrie, 94 de şcoli din judeţ au avize sanitare de funcţionare. „În mediul urban, 22 de grădiniţe au aviz, 13 sunt neautorizate. La şcoli, 16 din 25 au autorizaţii, iar la licee, 5 in 18. În mediul rural, 19 grădiniţe au avize sanitare de funcţionare din cele 94 şi 32 de şcoli din 233“, spune consilierul DSP. Practic, 311 unităţi şcolare din 405 nu au depus încă cererile pentru a obţine avizul sanitar pentru acest an, 276 dintre acestea fiind din mediul rural. Şi la capitorul avize emise până la sfârşitul lunii septembrie, tot mediul rural este pe primul loc, aici fiind eliberate 51 de avize sanitare faţă de doar 43, câte s-au eliberat pentru mediul urban.

Amenzi între 1.000 şi 4.000 de lei

Ioan Suciu mai spune că, majoritatea directorilor care nu au depus cereri pentru obţinerea avizelor sanitare de funcţionare întârzie din cauza reparaţiilor neterminate. „De regulă, directorii de şcoli unde există probleme nu depun aceste cereri pe propria răspundere. Noi avem termen de 30 de zile de la depunerea declaraţiilor pentru a verifica situaţia din teren. Majoritatea autorizaţiilor de anul trecut expiră în luna octombrie şi şcolile trebuie să le obţină pe cele noi “, mai spune consilierul. Dacă directorii nu vor depune cererile pentru noile avize sanitare, aceştia riscă amenzi contravenţionale. „Cei care nu depun cererile vor fi sancţionaţi conform legii 99/1994, articolul 1, punctul b. Amenda este între 1.000 şi 4.000 de lei”, explică Floarea Bogolin, inspector în cadrul Inspecţiei Sanitare a DSP.

Metodologie schimbată


Anul acesta, procedura de acordare a avizelor sanitare de funcţionare pentru şcoli s-a schimbat. Directorii unităţilor de învăţământ trebuie să depună declaraţii pe propria răspundere că au condiţii sanitare de desfăşurare a activităţii. În baza acestor declaraţii, inspectorii sanitari verifică situaţia din teren şi emit avizele de funcţionare pentru anul şcolar în curs.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite