Bistriţa : Adina Albeţel a deschis primul net cafe din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început cu administrarea unei săli de internet, a continuat cu deschiderea unui lanţ de magazine cu haine second-hand, iar acum are propria agenţie de turism. Lucrurile nu se vor opri însă aici pentru tânăra femeie de afaceri din Bistriţa, care din primăvară vrea să îşi deschidă primul studio din oraş cu haine de gală destinate închirierii

Mama sa a îndrumat-o spre medicină, iar tatăl ei vroia să fie economistă. Ca să împace pe toată lumea Adina a ales calea de mijloc: turismul comercial, meseria ce implică deodată munca cu oamenii şi cu cifrele. A studiat aşadar la Cluj a Facultăţii de Management Turistic şi Comercial şi viaţa de studentă a fost cea care a inspirat-o când a venit vorba să aibă propria ei afacere. În 2003 s-a gândit că nu ar strica să deschidă o sală de internet în Bistriţa. Afacerea a fost, la vremea aceea, una de succes.  „Ţin minte că în timpul facultăţii noi în cămine nu aveam internet, şi ne înghesuiam toţi la sala de intenet. Aşa mi-a venit ideea să fac şi în Bistriţa aşa ceva şi mi-a mers foarte bine”, povesteşte Adina. Şi tot de succes s-a dovedit a fi şi magazinul de îmbrăcăminte de mâna a doua, pe care l-a inaugurat tot în acea perioadă. A mai deschis şi altele între timp, iar în prezent este patroana a trei magazine de acest gen din municipiu.

Agenţia de turism, afacerea sufletului său

După absolvirea facultăţii de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca Adina a urmat numeroase alte cursuri pentru a obţine diverse specializări în domeniul turistic. International Air Traffic Association este una dintre cele mai importante calificări din breasla agenţiilor de turism, pe care Adina a obţinut-o cu brio şi de care este foarte mândră. „Nu îl are foarte multă lume şi se obţine destul de greu. În Bistriţa ştiu că numai eu şi o altă firmă avem o asemenea calificare”, precizează cu mândrie Adina. Toate diplomele dobândite în timp au ajutat-o să devină un agent de turism valoros şi au încurajat-o să aibă propria agenţie de turism, pe care a şi inaugurat-o anul trecut. Are deja clienţi fideli şi încheie numeroase contracte în fiecare sezon, lucru mulţumitor pentru bugetul firmei, dar şi pentru ea. „Mi-am impus ca în 5 ani după absolvirea facultăţii să am propria mea companie, lucru pe care l-am reuşit”, spune Adina.

Întreprinzătoare de mică

Adina îşi aminteşte că îi plăcea să facă „afaceri” de când era în şcoala primară. Când mama ei, care era profesoară de biologie, venea acasă cu diferite lucruşoare de la elevi, fata le lua şi le valorifica în stilul ei. „În preajma Crăciunului mama aducea de la şcoală nişte steluţe. Ţin minte că erau din spumă şi se legau toate pe un lanţ. Mi le dădea mie şi eu le vindeam mai departe”, îşi aminteşte amuzată Adina. Când a mai crescut, obişnuia să ofere colegilor ei diferite informaţii legate de materia predatp de mama ei, contra-cost.  Banii pe care îi obţinea de pe urma acestor „servicii prestate” îi folosea ca să meargă cu prietenii în oraş. 

Întrebări şi răspunsuri:

Ce sfaturi ai pentru tinerii care nu au curaj să aibă afacerea lor?

Dacă ai o idee bună, merită să încerci. Ideea e de bază şi este cea care se plăteşte. Şi dacă nu încerci, poate ajungi peste 30 de ani să te întrebi de ce nu ai făcut pasul respectiv atunci şi nu e bine să ai regrete. 

  Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?

Eu consider că pentru mine cea mai mare realizare din viaţa mea este fetiţa mea pentru care mă lupt să aibă de toate.

Îi place:  Îi plac oamenii deschişi, zâmbitori şi veseli. În plus, îi place să gătească pentru familia ei. Dintre mâncăruri, preferă să pregătească ciorbă de fasole cu ciolan afumat.

Nu îi place: Oamenii ipocriţi şi neserioşi nu au ce căuta pe lângă ea. Nu îi place când vede oameni trişti şi deprimaţi, pe care deseori îi observă la cozile din supermarket.  

Profil

Data naşterii: 12 februarie 1978
Studii:  A absovit Facultatea de Management Turistic şi Comercial, din cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca, în prezent este studentă în anul III a Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, filiera Bistriţa.
Ocupaţie:  director al unei agenţii de turism
Stare civilă: căsătorită
Familie: are o fetiţă de 11 luni

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite