Bistriţa : Adriana Guţă, funcţionarul public cu centura neagră la karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Adriana Guţă, funcţionarul public cu centura neagră la karate
Bistriţa : Adriana Guţă, funcţionarul public cu centura neagră la karate

În limbajul karatiştilor Adriana Guţă este Sen pai, adică are centura neagră cu un dan. Şef de serviciu în Primăria Bistriţa, Adriana este una dintre cele 11 femei din România care au obţinut centura neagră la karate Kyokushin. Şi nu este puţin lucru la o categorie de arte marţiale, care înseamnă bătaie în toată regula, full contact, cum spun specialiştii.

Trecerea la centura neagră a presupus parcurgerea unui scenariu la care nu s-ar fi încumetat mulţi din branşă: 30 de meciuri de un minut şi jumătate de bătaie profesionistă. După maratonul  petrecut în urmă cu doi ani proaspăta Sen Pai a purtat numai pantaloni şi bluze cu mânecă lungă  din pricina vânătăilor.

Pasiunea pentru Kyokushin a transformat-o, oricât de ciudat ar părea, într-o persoană foarte calmă. Spune că în şcoală se mai bătea cu băieţii. Însă după ce s-a apucat de karate nu au mai reuşit să o proavoace niciodată: “ Este un sport care te disciplinează, te învaţă să eviţi conflictele, este adevărată şcoală de viaţă”, spune Adriana Guţă. Iar în privinţa luptelor, crede că într-un eventual atac de stradă ar putea să se apere cu succes, chiar dacă este vorba de bărbaţi. Totul este ca atacul să nu fie din spate, iar atacatorul excesiv de masiv. În definitiv, chiar dacă este vorba de centura neagră, Adriana are sub 1,60 metri.
Sportul pe care îl îndrăgeşte atâta l-a început la 12 ani, iar acum este arbitru internaţional şi ocazional mai şi antrenează. Titlul de arbitru internaţional l-a primit la Kiev, după o probă de arbitraj de 20 de meciuri. Acum nu mai face performanţă, însă se antrenează cu plăcere. Iar palmaresul Adrianei este impresionant: o medalie de bronz la Campionatul European din 1998 şi multe alte participări internaţionale. Pentru toate acestea Ministerul Sportului i-a înmânat şi titlul de maestru al sportului
La Primăria Bistriţa lucrează din 2003. Deşi a crezut că este o slujbă tranzitorie pentru că-şi dorea să fie poliţistă şi doar înălţimea a împiedicat-o, acum a ajuns să-i placă munca de funcţionar. Conduce Serviciul de Învăţământ, Sport  şi Turism, aşa că se dedică orgănizării de competiţii , muncii cu elevii, acţiunilor din şcoli şi afara lor. Ocazional se mai iveşte prilejul să arate ce poate, chiar şi cu Karatele. Chiar în urmă cu o săptămâna a făcut demonstraţii într-o competiţie româno-poloneză, organizată de Primăria Bistriţa, iar printre oaspeţi s-a numărat un antrenor cu centura neagră cu 6 dani.

Profil:

Născută: 3 mai 1979
Ocupaţie:şef serviciu Educaţie Turism, Primăria Bistriţa
Studii: Facultatea de Studii Europene, Cluj, 2001

Ce-i place:
Să spună lucrurilor pe nume. Dansează cu plăcere şi practică mult sport

Ce nu-i place:


Oamenii ipocriţi, linguşitorii, cei care îi vorbesc pe alţii pe la spate. Nu suportă să piardă vemea aiurea

Întrebare şi răspuns

Cum vezi Bistriţa, să spunem peste 20 de ani?
A.G.Cred că va semăna cu oraşul belgian Brugge, un oraş mititel, cu elemente de arhitectură veche, foarte liniştit. Vom fi renunţat la maşini şi vom vedea mulţi oameni circulând cu bicicleta. Şi cu siguranţă vom avea mai multe artere închise ca şi Pietonalul. Şi multe terase, aşa mi-l imaginez peste 20 de ani

În care dintre oraşele pe care le-ai vizitat ţi-ar place să trăieşti:
A.G. În Bistriţa, nu vreau să trăiesc în altă parte, pentru că mă regăsesc în acest oraş. Însă îmi place foarte mult Praga, e un oraş care mi-e mai drag decât Atena. Praga are un romantism al său, ceva aparte. Apoi îmi doresc să văd Japonia, oraşele de acolo.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite