Biserica Evanghelică din Bistriţa, pe o ţiglă de peste 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţeanul Ioan Chintăuan, un cercetător pensionat de la Muzeul Judeţean, pictează pe ţigle din secolul al XIX-lea flori şi clădiri din Centrul Istoric al oraşului .  Despre noul său hobby nu ştie multă lume, nici măcar prietenii săi pictorii din oraş

Ioan Chintăuan, un cercetător în geologie preistorică din Bistriţa, a schimbat ţiglele de pe acoperişul unei clădiri din spatele casei sale, situate în centrul oraşului. Acesta nu s-a îndurat să arunce ţiglele vechi din secolul al XIX-lea şi s-a gândit să le dea un rol estetic. „Trec zilnic pe lângă aceste frumoase clădiri care sunt monumente istorice şi am simţit nevoia să le am în suflet. M-am întors luna trecută de la fiica mea din Franţa şi mi-era dor de ele. În afară de centrul vechi al oraşului, totul e schimbat, totul e altfel. Pictez pentru că simt nevoia să mă reîntorc în timp. Pentru mine, pictura e asemenea unei călătorii în trecut", mărturiseşte geologul bistriţean.

„Naiv“ pe ţiglă al urbanului medieval

Are deja 16 astfel de „lucrări" care înfăţişează flori şi monumente istorice din centrul vechi al Bistriţei. Chintăuan nu se consideră un "naiv" al urbanului medieval pe ţiglă. "Mereu mi-au plăcut desenul şi pictura, iar acum, de când m-am pensionat şi am destul timp la dispoziţie, intenţionez să aprofundez tainele picturii. Nu mă consider un pictor naiv", explică cercetătorul. Acesta şi-a propus să-şi expună ţiglele într-o manifestare şi poate într-un muzeu al pietrei sau al ceramicii  pe care vrea să-l deschidă în oraş.

image

Ţigle alături de bijuterii

Prietenii lui, pictorii din Bistriţa, habar n-au de noua sa "ocupaţie". „Am lucrat împreună la muzeu şi ştiam că face desene cu pietrele pe care le descoperea", afirmă artistul plastic Miron Duca. Profesoara de geografie Viorica Cira spune că l-a vizitat recent şi a fost uimită când a văzut ţiglele. „Suntem prieteni de mult timp, dar nu ştiam că are talent pentru pictură.Văzând cât de mult îmi plac, mi-a făcut cadou una cu floarea soarelui", povesteşte dăscăliţa.

Alte două ţigle pictate de geolog şi-au găsit locul într-o bijuterie din Bistriţa, care are sediul chiar lângă casa acestuia. Cercetătorul spune că a mai pictat în tinereţe tablouri, dar s-a oprit fiindcă munca sa de la muzeu nu-i îngăduia.

image

Descoperitorul unei statui-menhir unice în Europa

În paralel îşi continuă cercetările în geologie preistorică şi speră ca anul acesta să-şi termine încă o carte despre "pietrele scrise" din România. În timpul carierei sale a descoperit zeci de piese interesante, printre care o troacă veche de 3000 de ani şi o statuie menhir găsită în apropierea  localităţii mureşene Topliţa. Statuia, sculptată într-un bloc de piatră în urmă cu 3000 de ani, este unică în Europa pentru că pe acest bloc de rocă de găsesc intervenţii din patru perioade istorice diferite.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite