Bistriţa: Bebeluşii, momeală pentru mila publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Bebeluşii, momeală pentru mila publică
Bistriţa: Bebeluşii, momeală pentru mila publică

Copiii mici sunt strategia perfectă folosită de mamele care cerşesc. Femeile care apelează la mila publică îşi poartă bebeluşii după ele pentru a sensibiliza oamenii

Deşi există diferite forme de protecţie socială de care beneficiază sau ar putea benefecia, aceste femei preferă să-şi ia copilul în braţe şi să stea la colţul străzii. Maria Oltean, reprezentant al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, spune că fiecare familie beneficiază de anumite venituri. De exemplu o femeie care nu a avut un an vechime înainte de a naşte un copil nu primeşte bani pentru concediul de maternitate dar până când copilul împlineşte doi  ani primeşte o alocaţie de 200 lei.

„În funcţie de situaţia familiei, fiecare beneficiază de o formă de protecţie socială, dacă copii sunt mari primesc 42 lei pentru fiecare şi alocaţie complementară care creşte de la 65 lei în funcţie de numărul membrilor familiei. Sunt unele femei care stau copii în braţe la cerşit pentru că este mai comod. Acestea ar putea să primească venitul minim garantat de la primăria de domiciliu care nu este o sumă de neglijat, dar pentru asta trebuie să facă muncă în folosul comunităţii şi nu sunt dispuse , e mai uşor să cerşească”, spune Maria Oltean reprezentat al Agenţiei de Prestaţii Sociale.

„Nu-i las de lângă mine, mai bine mă omor în faţa oamenilor”

Irina Horvat are doar 19 ani şi zace cu fiica ei în braţe pe scările din pasajul subteran, de sub calea fertă. Înafară de această fetiţă, care abia are un an, mai are încă două acasă. Tatăl, bineînţeles, lipseşte din această ecuaţie. „Trăiam în concubinaj. A stat cu mine până a avut fetiţa vreo cinci luni. Pe urmă şi-a găsit un loc de muncă, s-a dus la lucru, şi-a găsit o femeie şi a plecat cu ea. Când am făcut copiii am crezut că o să stea cu mine, că o să fiu şi eu ca orice femeie, să mă descurc”, povesteşte Irina.

Aceasta mai spune că este orfană, dar că n-are de gând să-şi abandoneze copiii. „Nu le las de lângă mine, mai bine mă omor în faţa oamenilor. Mi-s atâta de dragi când le îmbrac dimineaţa să le trimit la grădiniţă. Nu-mi ajung banii să le iau de mâncare, dar îmi mai dau oamenii. Din cerşit, mai mult de 10 lei nu fac pe zi”, susţine tânăra mamă. Un calcul simplu, conform normelor de protecţie socială, arată că tânăra trebuie să aibă un venit de cel puţin 800 de lei lunar. 

În momentul în care Poliţia surprinde astfel de fenomene, femeile care ies cu bebeluşii la cerşit devin un caz pentru protecţia copilului. Însă, acestea nu sutn decăzute din drepturi pentru că politicile sociale tind spre păstrarea copilului în familie, şi, în plus, centrele de plasament sunt pline şi nici ele nu oferă condiţii mai bune.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite