Bistriţa: Bate vântul prin magazinele de haine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Bate vântul prin magazinele de haine
Bistriţa: Bate vântul prin magazinele de haine

Tot mai multe spaţii comerciale sunt scoase la închiriat.Criza economică a lovit dur magazinele de confecţii din oraş şi îi orientează pe comercianţi spre afacerile cu jocurile de noroc şi cu haine de import

Povara chiriilor mari şi lipsa profitului din vânzări determină tot mai mulţ comercianţi  de confecţii din zone cu vad comercial sigur, să se orienteze spre alte afaceri sau să îşi închirieze spaţiile. Străzile Dornei şi chiar zona centrală a oraşului sunt locuri în care afişele cu spaţii de închiriat apar la tot pasul. Mulţi comercianţi şi-au pus lacătul pe afaceri, iar cei care nu au renunţat  recunosc că au vânzări şi cu 30 la sută mai mici ca anul trecut.

Au dispărut magazinele cu haine fiţoase

Strada Dornei, cunoscută mai ales pentru magazinele de confecţii, e plină de afişe cu spaţii de închirere. Fostele magazine de haine s-au transformat în localuri cu jocuri de noroc, cafenele sau second-handuri. Paul Cămărăşan a închiriat, de curând, un spaţiu de 60 de metri pătraţi pe strada Dornei, în locul unui magazin care vindea haine mai pretenţioase. „Pe la începutul lunii viitoare vreau să deschidem magazinul de prezentare al firmei noastre care produce şosete şi lenjerie pentru femei şi bărbaţi. Am vrut neapărat să fie aici, pentru că toată lumea ştie că, pe Dornei, sunt magazine de haine. Sperăm să avem succes, pentru că nu depindem de chirie”, spune directorul de marketing al firmei SC. Nicola Com din Bistriţa. De altfel, preţul chiriilor nu e bătut în cuie. Gabriela Urs este administrator la o firmă care se ocupă cu închirierea de spaţii şi spune că preţurile sunt negociabile, cu toate acestea, puţini sunt cei dispuşi să semneze contracte. „Mulţi întreabă, dar nu mai ştim nici noi ce preţuri să stabilim”, spune femeia.

La Velvet au scăzut vânzările

Margareta Moldovan, managerul firmei Velvet Styl spune că magazinele sale nu o mai duc aşa de bine ca anul trecut. „Nu mai este ce-a fost, dar ne menţinem. Pot estima că sunt cu aproape 30 la sută mai mici decât anul trecut. Noi ne păstrăm totuşi clientela selectă”, spune managerul unuia dintre cele mai cunoscute magazine de confecţii din oraş. Un alt patron de la o societate care comercializează obiecte de mercerie, spune că rezistă cu greu pieţei actuale. „Avem afacerea din 1994, mulţi agenţi nu mai închiriază în centrul oraşului şi pentru că nu au unde să parcheze maşinile de aprovizionare”, spune Lucia Tabără, directorul unei societăţi comerciale de pe Liviu Rebreanu.

Patronii afectaţi de criza finciară

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, ştie de ce comercianţii se orientează spre afaceri cu jocuri de noroc şi haine de import. „O explicaţie este criza economică. Faptul că venitul oamenilor scade şi priorităţile acestora se îndreaptă spre consumul de alimente clasifică nevoia de haine scumpe, de exemplu, undeva pe locul trei sau patru. Cei cu jocurile de noroc se adresează amatorilor de câştiguri uşoare”, crede Bar.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite