Bistriţa: Dumitru Ciupa, un artist autentic de pe Valea Bârgăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Ciupa reprezintă omul autentic de pe Valea Bârgăului: harnic şi iute, cum sunt toţi oamenii de la munte. Dumitru Ciupa este în acelaşi timp, un mare artist, unul dintre cei mai apreciaţi instrumentişti din ţară.

Dumitru Ciupa cântă de când se ştie. Mai toţi i-au ascultat taragotul, fluierul şi cavalul. „Ca să deprinzi tainele unui instrument trebuie, în primul rând, să fii înzestrat de sus. Dacă nu ai ureche muzicală, nu poţi cânta”. Aşa îşi începe Dumitru Ciupa, filmul vieţii sale. „ Am absolvit şcoala generală în Prundu Bârgăului, pe urmă am urmat o şcoală profesio¬nală de mecanici auto, în Cluj-Napoca.  Acolo, datorită unor colegi, care cântau la taragot, am început să cânt şi la acest instrument. Am devenit enciclopedie, doar ascultând muzică”, ne povesteşte artistul.
A fost un autodidact. A urmat Şcoala Populară de Arte, unde s-a perfecţionat în noţiuni de teorie muzicală, pentru a avea habar ce este aceea o gamă majoră. A colindat lumea şi „înainte”, şi „după.” Amintirile cele mai dragi sunt legate de primul turneu pe care l-a făcut cu ansamblul folcloric „Codrişorul”, în fosta Uniune Sovietică. A cântat chiar la teatrul Balşoi din Moscova. Ne spune, cu regret, că în străinătate, instrumentiştii sunt mult mai apreciaţi decât în ţară. Are sute de turnee, a străbătut zeci de oraşe. Au rămas fotografiile şi amintirile.

Dumitru Ciupa, tată şi bunic

Dorul de casă s-a aprins şi mai tare când, în viaţa lui Dumitru Ciupa, au apărut cei doi copii, care moştenesc ceva din talentul tatălui. Băiatul cântă la fluier, iar fata îşi mai „valorifică” vocea la petreceri. Încă mai lucrează în cadrul Căminului Cultural din Prundu Bârgăului deşi e pensionar şi colaborează cu formaţia de dansuri din Susenii Bârgăului. Îşi doreşte să continue activitatea cu cei de la Clubul Elevilor din Prund, unde a lucrat pentru o perioadă de timp ca instructor la Cercul de instrumente populare. Tot aici, s-a născut şi ansamblul „Datina”, şi „ce rezultate frumoase am obţinut”!

Îşi iubeşte bârgăuanii


Personajele devin puternice prin ceea ce văd. Un sentiment minunat că aparţin unor locuri în care se recunosc şi care le dă putere. Aşa este şi Dumitru Ciupa,care  se simte cel mai bine printre bârgăuanii lui.„Mi-s dragi oamenii, să-i fac să se simtă bine. Sunt cel care iubeşte pe alţii. Îmi iubesc bârgăuanii. Sunt nişte oameni harnici, oameni de munte. Oamenii de munte sunt oameni mai iuţi, mai energici, mai apucători, cum s-ar zice”, ne povesteşte Dumitru Ciupa. Se opreşte apoi din vorbit, şi mai cântă câte o doină la taragot.
 „Familia este pentru mine, lucrul cel mai de seamă în viaţa unui om, şi de aceea am venit şi în casa părintească. Cât despre instrumente, ele au fost satisfacţia mea sufletească! Poate că, dacă nu aş fi cântat, nu aş fi existat!”, încheie Dumitru Ciupa din Prundu Bărgăului.


Ce-i place


Nu ar putea concepe viaţă fără muzică, fără instrumentele sale. În acelaşi timp, copiii şi nepoţii sunt lucrurile cele mai de preţ din viaţă. Model i-a fost în acest sens, tatăl său, regretatul artist popular Arghir Ciupa.

Ce nu-i place

Nu-i place că unii aleg să vadă doar mizeria şi sărăcia. Şi-ar fi dorit ca artiştii autentici să se bucure de o mai are atenţie din partea autorităţilor statului.
 Nu se împacă cu ideea că trăim într-o lume a modernizării şi a noului, care pune stăpânire pe lumea de la sat.


Întrebări şi răspunsuri

Cum v-aţi caracteriza viaţa?

D.C.: Viaţa mea este o viaţă plină de cântec. Sunt un tată mândru a doi copii minunaţi, o fată-asistentă medicală la Bistriţa şi un băiat-preot în Şintereag, dar timpul mi-a adus şi fericirea de a deveni bunic. Dacă există pe lumea aceasta o iubire nebună, ea este, cu siguranţă, iubirea dintre nepoţi şi bunici.

Care este partea cea mai frumoasă a întâlnirii dintre un artist şi un gazetar?

 D.C.: Scormonirea în adâncurile rea¬lităţii, este partea cea mai frumoasă a întâlnirii. Nici nu ştiu, dacă ceea ce aţi găsit în Prundu Bârgăului este realitatea pură, pentru că nici nu contează. Important este că aţi fost aici, printre oameni şi că toţi, la un moment dat, vedem lucrurile într-un anumit fel.

Profil personal

Născut
26 octombrie 1947

Educaţie
Şcoala profesională de mecanici auto, Cluj-Napoca
Studii de canto la Şcoala Populară de Artă, Bistriţa


Experienţă
Rapsod popular şi instructor al ansamblului folcloric „Datina”

Familie
 Căsătorit, doi copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite