Banii publici, cheltuiţi pe evenimente elitiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a alocat cel mai mulţi bani din fondurile nerambursabile pentru proiecte culturale elitiste. Societatea de Concerte a primit 60.000 de lei pentru a aduce fotografi şi pictori străini la Bistriţa, dar şi muzicieni americani

„Şcoala de la Bistriţa" şi „Întâlnirile Europene ale Tinerilor - Vara 2010" au plusat în bugetul de anul acesta al Societăţii de Concerte Bistriţa  60.000 de lei pe care directorul societăţii, Gavril Ţărmure, vrea să îi materializeze într-un workshop cu studenţi americani, o tabără internaţională de fotografie şi un simpozion naţional de pictură, fiecare cu participarea celor mai buni profesionişti din Europa. O altă instituţie de renume din peisajul cultural local, Ansamblul folcloric „Balada", a primit 20.000 de lei pentru organizarea „Eurofolk 2010", mai exact  pentru ca dansatorii să participe la un festival din Praga  şi să organizeze o manifestare populară imediat după Rusalii, în cinstea saşilor.

„O academie de vară" din bani publici

Societatea de Concerte a depus două proiecte pentru finanţare anul acesta din fonduri nerambursabile ale primăriei, la secţiunea  „Cultură şi Culte" şi„Relaţii Internaţionale". Primul proiect a aspirat 40.000 de lei, adică 20 % din fondurile alocate secţiunii la care a fost depus,  iar al doilea, cam jumătate din banii locaţi pe  toată celealtă secţiune.Gavril Ţărmure spune că evenimentele sunt foarte şi îşi merită banii. „În judeţul nostru vor veni fotografi şi artişti de renume din ţară şi străinătate. Două dintre manifestările proiectului au ajuns la ediţii jubiliare şi sunt cunoscute şi apreciate în întreaga ţară. «Şcoala de la Bistriţa» e un altfel de academie de vară", spune directorul Societăţii de Concerte Bistriţa. Evenimentele sunt stabilite pentru lunile de vară şi vor asigura deficitul turistic al oraşului. Fotografi din Italia, Austria, Macedonia sau Ucraina vor vizita judeţul şi vor imortaliza portrete şi aspecte din satele bistriţene, fotografii reunite în diverse expoziţii. De asemenea, mai mulţi profesori şi elevi din State vor susţine un workshop la Bistriţa în luna iulie. 

Balada" şi „Eurofolk"

Un alt proiect cultural finanţat din fonduri nerambursabile este cel propus de Ansambul folcloric „Balada", prezidat de Ionel Simionca. „Proiectul l-am început anul trecut şi îl continuăm acum. Acesta prevede mai multe activităţi şi cu participare externă, cum ar fi un festival de la Praga, din august. Mai mult, în proiect este inclus şi festivalul Pfingsten la Bistriţa şi Livezile, o manifestare dedicată saşilor şi care reuneşte un număr generos de participanţi anual", explică Ionel Simionca.

Finanţări pentru 36 % din proiecte

Primăria Bistriţa a alocat din bugetul local suma de 790.000 de lei cu destinaţia de finaţări nerambursabile. Din cele 115 proiecte depuse, doar 41 din ele au primit fonduri.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite