Balastierele de pe Someş vor fi interzise după declararea zonei sit natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii sunt încântaţi
Pescarii sunt încântaţi

Agenţia de Protecţia Mediului a declanşat în regim de urgenţă proceduri de protejare pentru cinci situri naturale din judeţ, care vor fi încadrate în categoria sit Europa 2000 . Odată cu extinderea protecţiei asupra florei şi faunei din întregul bazin al Someşului, balastierele vor fi interzise în aria râului.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a demarat proceduri accelerate de declarare a întregului Bazin al Someşului drept sit Natura 2000. Pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, Someşul este încadrat în această categorie specială de protecţie deocamdată doar pe o secţiune de râu, între Năsăud şi Ilva -Mică. Agenţia vrea însă să extindă protecţia asupra întregii faune şi flore din bazinul Someşului până la ieşirea din judeţ, iar măsura a fost cerută cu insistenţă de Ministerul Mediului : „solicitarea este venită de câteva zile, iar noi va trebui să îndeplinim în regim de urgenţă toate procedurile", explică Ştefan Mureşan, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud .

Graba ministerului se datorează presiunilor venite de la Uniunea Europeană, aşa că APM nu prea are timp de explicaţii prea multe : „Totul trebuie făcut în mare grabă. Miercuri aceasta avem dezbatere publică, vom face procese verbale cu toate observaţiile şi vom trimite toate documentele la minister luna aceasta. Va urma notificarea Uniunii Europene, iar în 2011 acest sit şi alte patru au toate şansele să fie declarate situri Natura 2000", susţine directorul de la APM.

Balastierele trebuie să-şi facă bagajele

Directorul Mureşan recunoaşte şi că balastierele care operează în acest bazin sunt principalele vizate : „Toate balastierele vor fi afectate. Acestea aveau până acum autorizaţie de mediu de la noi, dar după declararea sit Natura 2000 a Bazinului Someşului orice astfel de activitate economică ce afectează sau tulbură flora şi fauna va fi interzisă. În aceeaşi situaţie vor fi şi firmele care realizează activităţi în zona râului şi care trebuie să citească cu mare atenţie viitoarele reglementări.

Potrivit inspectorului şef de la Garda de Mediu, Ioan Borş, noile reglementări vor afecta circa 30 de firme  care au în jur de 50 de perimetre pentru balastiere : „Situaţia va deveni foarte complicată pentru agenţii economici care au balastiere, dar şi exploataţii forestiere. În curând aproape toată suprafaţa judeţului va ajunge arie protejată : mai avem 8 situri cu mii de hectare protejate, alte 44000 de hectare în Parcul Naţional Munţii Rodnei, urmează aceste cinci situri cu alte sute de hectare, vor fi multe nemulţumiri la nivelul mediului economic"", este convins Borş.

Pescarii sunt încântaţi

Sutele de pescari din judeţ sunt încântaţi de viitoarele reglementări şi vor trimite reprezentanţi la dezbateri. „ Noi am depus numeroase memorii, inclusiv la Garda de Mediu împotriva acestor balastiere de pe Someş, însă nu s-a întâmplat nimic, pentru că proprietarii lor au susţinere puternică. Practic la Măluţ şi la Săsarm sunt un dezastru, apa e tulbure tot timpul şi nu se poate pescui. Vom susţine instituirea acestei protecţii. Toţi pescarii cred acest lucru", spune Dan Suciu, preşedintele unei asociaţii de pescuit sportiv din Bistriţa-Năsăud .

Pe lângă Bazinul Someşului APM propune ca arii de protecţie Natura 2000 încă patru zone : Răul Şieu, la Budac, Ţiglele de la Buza-Chiochiş ) patru areale de pajişti) Dealul Pădurea Murei din Sângeorzu Nou( trei areale de pajişti cu plante rare) şi Legătura Vătava - Monor, zonă populată cu mamiferele mari  de urs, lup şi râs.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite