Băile de la Figa au adus încasări record la bugetul Primăriei Beclean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patruzeci de mii de vizitatori şi încasări de 200 de mii de lei este bilanţul primelor cinci săptămâni. Prin comparaţie, turismul aduce anual la bugetul singurei staţiuni balneoclimaterice din judeţ, Sângeorz-Băi, în jur de 400 de mii de lei

După 5 săptămâni de la inaugurarea Băilor Figa, afluxul turiştilor a depăşit chiar şi aşteptările administraţiei oraşului Beclean. Practic media zilnică a vizitatorilor este de 1000 de persoane, în condiţiile în care prin comparaţie, în toată staţiunea Sângeorz-Băi există într-o zi mai puţin de 100 de turişti. Potrivit cifrelor Primăriei Beclean, administratorul Băilor Figa, încasările au depăşit deja 200 de mii de lei, iar pe poarta Complexului de agrement au intrat deja 40 de mii de turişti. „Nu ne-am aşteptat la încasări aşa de mari. Încă nu au venit facturile de la utilităţi ca să avem o imagine de ansamblu  dar nu cred că o să am mult de plătit, fiindcă noi folosim curentul doar la saună, în rest avem panouri solare" recunoaşte primarul din Beclean, Nicolae Moldovan. Încasările  de la băile amenajate cu 1,8 milioane de euro finanţaţi în proporţie de 80% de  Uniunea Europeană sunt o adevărată gură de oxigen pentru bugetul oraşului:  „Este o resursă binevenită pe timp de criză", spune  primarul Moldovan, care îşi face calcule că nici în sezonul rece nu vor intra pe pierdere, datorită piscinei acoperite cu apă dulce.

Primarul din Sângeorz-Băi crede că euforia Figa se va domoli

Singura staţiune din judeţ din Sângeorz-Băi nu se mai poate lăuda demult cu asemenea cifre. Pentru că primăria din oraş nu gestionează asemenea baze de agrement, încasările din turism vin aici din achitarea taxei de staţiune, percepută la cazare şi din impozitul pe clădiri şi terenuri ale hotelurilor şi vilelor staţiunii, precum şi din impozitul pe salarii al personalului din turism „Deşi nu am făcut niciodată un inventar al banilor aduşi de turism, cred că însumate toate aceste venituri nu depăşesc 400-500 de mii pe an. Din taxa de staţiune nu se încasează mai mult de 40 de mii, pentru că sunt scutiţi pensionarii, elevii şi studenţii. Din impozitul pe clădiri de la hoteluri şi vile se strâng cam 100 de mii, iar restul vine din impozitul pe salarii explică primarul din Sângeorz-Băi, Roland Venig. Deşi recunoaşte că veniturile de la Figa sunt impresionante, primarul din Sângeorz-Băi este convins că lucrurile nu vor sta aşa şi pe viitor:" Acuma există foarte mult entuziasm ca la orice început, însă cred că în doi-trei ani după ce se vor învechi dotările, după ce Primăria va trebui să repare şi să refacă mobilierul, lucrurile se vor complica. Cred că cei din Beclean ar trebui să predea administrarea băilor pe viitor unui privat, pentru că treaba unei primării este să repare drumurile, şcolile, nu să taie bilete", mai spune edilul din Sângeorz-Bai.

 Date tehnice

 Băile din Figa se întind pe 18 hectare pe care s-au amenajat spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, centru SPA, jacuzzi, saună, piscine cu apă dulce şi apă sărată, împachetări cu nămol, dar şi o cascadă.  Intrarea costă 5 lei în timpul săptămânii, iar 10 lei, în weekend. De la poartă, musafirii au o vedere de ansamblu a întregului parc.Pentru o oră de tenis de masă şi de câmp, turistul trebuie să scoată din buzunar 10 lei, iar pentru o partidă de fotbal, 15 lei. Pentru a intra în interiorul bazei staţiunii se plăteşte o taxă de 5 lei. Acolo se află bazinul cu apă dulce, centrul spa care oferă împachetări gratuite cu nămol şi sala de fitness, unde o oră de sport costă 1 leu. Pentru jacuzzi sau saună,  20 de minute, tariful este de un leu. În weekend, preţurile sunt duble.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite