BILANŢ : Top evenimente 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţa a pierdut o centură, a vârsat sânge în Afganistan şi s-a confruntat frontal cu traficul de droguri. Adevărul de Seară vă propune o trecere în revistă a evenimentelor care au marcat anul care se încheie.

În 2010 Bistriţa şi-a recăpătat Biserica Evanghelică, aşa cum arăta înainte de incendiul din iunie 2008, cu tot cu clopote şi ceasuri, însă a ratat o investiţie din bani europeni pentru centura ocolitoare. 2010 a adus şi sfârşitul misiunilor fără victime ale soldaţilor bistriţenilor  pe fronturile din străinătate, iar lupta cu drogurile a intrat în 2010 din categoria eveniment în cea de fapt divers după  câteva episoade în care au fost arestaţi liceeni şi apărători ai legii.

Centura Bistriţa, o poveste fără sfârşit

Şoseaua ocolitoare a Bistriţei avea la începutul anului un studiu de fezabilitate de 1,5 milioane de euro în proiect şi undă verde pentru finanţarea  din fonduri UE.  După un şir nesfârşit de proteste ale locuitorilor nemulţumiţi de amplasament, contre între Primărie şi Consiliul Judeţean, care a dat şi apoi a retras certificate de urbanism, între Primărie şi propriul Consiliu Local, care a respins studiul de fezabilitate al proiectantului după ce acesta a fost gata, apoi s-a râzgândit şi l-a validat ca să nu fie pus la zid, soarta investiţiei de peste 110 de milioane de euro rămâne incertă. În timp ce ministrul Anca Boagiu declara în noiembrie că centura Bistriţei nu este printre proiectele propuse pe POR până în 2013, primarul Ovidiu Creţu şi preşedintele CJ Liviu Rusu au continuat chiar şi zilele trecute gâlceava pe acest subiect.

Patru eroi pentru Afganistan

La începutul lunii octombrie o mină artizanală pe un drum din Zabul a pus capăt vieţii a doi tineri soldaţi din Bistriţa şi odată cu ei, legendei misiunilor fără victime ale Batalionul 812 Infanterie. Tinerii eroi, Cristian Filip şi Marius Sfecheş au fost îngropaţi în pământul natal, iar camaradul lor, Vasile Zbâncă zace şi acum cu ambele picioare amputate într-un spital militar din Germania.  O lună şi jumătate mai târziu, lângă Zbâncă în aceeaşi cameră de spital a ajuns un alt camarad din Bistriţa, Angel-Paul Ilovan, rănit şi el tot în Afganistan.

Droguri cu epoleţi şi liceeni în cătuşe

Liceenii de la INFOEL au primit în aprilie un avertisment dur odată cu imaginea teribilă a doi dintre colegii lor încătuşaţi, escortaţi de poliţie prin curtea şcolii pentru a-şi da o probă la Bacalaureat.  Horaţiu Gorgan şi Alexandru Popa, au fost arestaţi pentru trafic şi consum de droguri şi eliberaţi câteva săptămâni mai târziu. Procesul lor a ajuns între timp pe rol la Tribunal iar primul termen este programat în ianuarie. Un alt dosar cu aceeaşi temă, supranumit de presă „drogurile cu epoleţi" a zdruncinat nu numai opinia publică, ci şi scaunele conducerii IPJ Bistriţa-Năsăud. Zece bărbaţi între care un agent de poliţie, un jandarm şi un elev al unei şcoli de ofiţeri au fost arestaţi în aceeaşi noapte, în  15 septembrie, într-o acţiune care a inclus 33 de percheziţii domiciliare. Şase dintre aceştia sunt şi acum în arest.

image

Primăria Bistriţa a dat 13000 de euro pe un concert de Crăciun numai pentru elite

Anul 2010 a consemnat şi câteva recorduri în materie de aruncat banii pe fereastră ale autorităţilor locale. În timp ce Consiliul Judeţean a început anul cu o investiţie de 1,3 milioane de lei pentru Crucea de 30 de metri înălţime din Pasul Tihuţa, Primăria Bistriţa l-a încheiat cu 13000 de euro, daţi pe un concert de Crăciun numai pentru elite. La acestea se mai adaugă  4000 de euro concertul de Revelion pentru tot poporul, plus 15000 de euro premiile municipalităţii, decernate zilele trecute.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite