Bistriţa : Autorităţile în alertă faţă de gripa porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campanii de informare şi de prevenire se desfăşoară constant în şcoli şi la medicul de familie. În farmacii există deja măşti de protecţie, iar ambulanţa are un serviciu special de intervenţie în cazul în care există persoane cu gripă porcină

EXCLUSIV: 20 de inspectori şcolari din toată ţara, suspecţi de infecţie cu AH1N1

Incidenţa tot mai mare a cazurilor de griă porcină din ţară, în ultima perioadă, a alertat şi autorităţile locale. De la medicii de familie, la specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi până la dascălii bistriţeni, cu toţii spun că există campanii serioase de prevenire.

Elevii sunt verificaţi periodic

Potrivit directorului adjunct al DSP, Doina Petri, există o evidenţă foarte strictă a intrărilor şi ieşirilor din străinătate. „Toate persoanele care pleacă sau se întorc din strainătate trebuie să anunţe medicul de familie. Nu există alte măsuri speciale decât cele luate la începutul sezonului de criză. Fiecare şcoală are un comitet de supraveghere, iar copiii sunt supuşi unui triaj zilnic“, explică  Doina Petri. În şcolile din oraş sunt afişe cu sfaturi pentru prevenirea îmbolnăvirii. De pildă, la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, aceste informaţii sunt chiar la vedere, la intrarea în liceu, pe panoul „De citit“.  Şi directorul de la Generală nr. 2 , Virole Luca, spune că elevii sunt informaţi. „În fiecare dimineaţă, copiii sunt urmăriţi de profesori, iar cei cu viroze sunt trimişi la să îi vadă un specialist“, mai spune Luca.
 
Medicii de familie acuză ignoranţa unor pacienţi

Chiar dacă judeţul Bistriţa-Năsăud a fost ferit de cazuri de gripă porcină, unii medici de familie cred că, dincolo de informare, comportamentul fiecăria joacă un rol important în prevenirea îmbolnăvirii. „Oamenii nu respectă programul special destinat tratării pacienţilor cu gripă şi stau împreună cu aceştia în sălile de aşteptare. În acest fel, riscă să se contamineze foarte uşor“, crede medicul de familie Anca Ruşti.

Ambulanţa şi farmaciile sunt pregătite

Anca Vituşinschi, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, spune că medicii de pe ambulanţe sunt pregătiţi să intervină în cazul în care vor apărea bolnavi  de gripă nouă. „Există un echipaj pregătit pentru situaţia asta. Au măşti şi costume. Pentru cazurile normale, pacienţii sunt izolaţi la secţia de Boli Infecţioase, cazurile mai grave sunt trimise la Cluj”, spune medicul de pe ambulanţă. Şi în farmacii au apărut deja măştile de protecţie, la preţul de 50 de bani. „Sunt măşti de protecţie, dar nu le-au solicitat decât zugravii. Pentru tratamentul gripei, s-au cerut doar medicamentele clasice Nurofen sau Fervex“, detaliază Ionel Vasile, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţ.

40 de îmbolnăviri în două zile

Până în prezent, în ţară, au fost confirmate în jur de 500 de cazuri de gripă porcină, 40 dintre acestea fiind înregistrate în acest sfârşit de săptămână. Pe lista focarelor de infecţie se numără şi judeţe foarte aproape de Bistriţa-Năsăud, ca Suceava şi Maramureş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite