Aurora Otilia Creţiu este donatorul universal care salvează vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să doneze sânge din cauza unor probleme de sănătate şi acum are peste 13 ani de când face acest lucru.

Aurora Creţiu este o femeie puternică care, de ani buni, face acte de dăruire şi profunzime: donează sânge. Dacă pentru unii, acest gest poate fi banal, făcut de multe ori şi pentru anumite avantaje, pentru femeia în vârstă de 42 de ani este o necesitate. A avut nenumărate locuri de muncă, multe dintre ele favorizând înrăutăţirea stării sale de sănătate. Pe la vârsta de 29 de ani era muncitoare la o fabrică de mase plastice din Bistriţa. Mergea la muncă zi de zi şi nu se dădea înapoi de la nimic. Era tânără, în putere, dar începuse să aibă dureri de cap şi ameţeli. Nu a băgat în seamă, a mers în continuare în ritm alert până când organismul ei a cedat: tensiunea arterială era prea mare.

S-a dus la medic şi, în urma unui control, s-a constatat că sângele nu era destul de fluid şi era hipertensivă. De aceea, medicul i-a recomandat să doneze sânge. „Mi-a spus că ar fi bine pentru sănătatea mea dacă aş face acest lucru. Tensiunea arterială îmi era la nivelul la care se recomandă donarea de sânge. Cea maximă este de 20 mmHg, iar minima, de 10 mmHg. Eu mă încadram perfect", mărturiseşte femeia.

I-a fost frică

Iniţial, a fost reticentă în această privinţă, nu mai făcuse aşa ceva şi nici nu avea în familie pe cineva care să mai fi donat, pentru că spunea ea, nu a fost nevoie niciodată. I-au trebuit 3 luni până să se hotărască, când nici sănătatea ei nu era tocmai în parametri normali. Văzând că nu-i de şagă şi mai ales, încurajată de familie, şi-a luat inima în dinţi şi s-a dus la „Centrul de Transfuzii Sanguine" din Bistriţa. „Nu acorzi atenţie sănătăţii decât în momentul în care organismul tău cedează. Nu aveam altă altenativă. M-am dus pentru sănătatea mea, dar şi pentru a ajuta oameni", mai spune Aurora.

Şi-a făcut analize şi a intrat în pâine. Are sângele din grupa 0 şi poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupă. Deţinătorii acestei grupe sunt denumiţi şi „donatori universali". Din aprilie 1997 are carnet de donator şi, de atunci, tot la 75 de zile merge la centrul de pe strada Nicolae Bălcescu din Bistriţa. În scurt timp, a început să realizeze că poate dărui singurul medicament din lume care nu se găseste în farmacii - sânge. „Eu pot oferi acest medicament, mai ales că îmi face bine. Este un gest simplu, care poate salva viaţa unui om", adaugă femeia.

Nu s-a simţit rău niciodată după ce a donat sânge

Aurora Creţiu este agent comercial la o firmă de preparate din carne şi mezeluri şi, de 13 ani, donează de 4 ori anual 350-400 de ml de sânge. Mărturiseşte că niciodată nu s-a simţit rău. Dimpotrivă, se simte minunat ştiind că sângele ei poate salva o viaţă. „Recent când am fost la centru, era o familie din Beclean formată din vreo 10 membri. Toţi au venit să doneze sânge pentru a salva un bătrân aflat pe patul de moarte. Nu toţi au putut ajuta. Eu am fost trecută pe lista celor compatibili şi sângele meu a ajuns la acel om bolnav", povesteşte donatorul universal. Aurora Creţiu mai spune că ori de câte ori donează sânge se simte foarte bine, atât fizic, cât şi moral.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Sunt solidari bistriţenii faţă de cei care au nevoie sau o fac pentru bani?

Cu toate că, în era asta a vitezei, oamenii nu sunt suficient de informaţi despre nevoia de sânge, nici educaţi să-şi ajute aproapele şi aleg calea refuzului, bistriţenii dau dovadă de solidaritate. Or fi şi pentru bani fiindcă sunt mii de şomeri în judeţ nostru, dar se poate vorbi şi de gesturi benevole. Într-adevăr, după o donare se dă o zi liberă şi bonuri valorice în valoare de 60 de lei, dar aceşti bani sunt un fleac, când ştii că o viaţă care nu-şi mai poate duce cursul poate fi ajutată.

PROFIL

Născută: 5.09.1968,  în localitatea Teaca

Stare civilă: căsătorită, o fiică în vârstă de 20 de ani (Andra)

Educaţie: Liceul Industrial nr.1 din Bistriţa

Ce-i place

Îi place munca, indiferent de natura ei. Adoră să gătească pentru fiica şi soţul său. Îi plac drumeţiile, să facă goblen sau pontlas. Se simte foarte bine când e preajma familiei sale.

Ce nu-i place

Urăşte minciuna şi nu-i place să fie nu-i place subiectul unor intrigi. Îi dispreţuieşte pe cei duplicitari şi misogini.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite