Aurelia Hîruţa le îndrumă paşii micilor ziarişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoară de ani buni, Aurelia Hîruţa îi învaţă pe copii să se respecte unul pe celălalt şi îi ajută pe elevii pasionaţi de jurnalism să devină reporteri.  

Din copilărie şi-a dorit să se facă dăscăliţă. Obişnuia să se joace cu cataloagele, să asculte elevi imaginari şi să le pună note. Primul model a fost educatoarea din sat. Aurelia spune că a avut o copilărie ca în poveşti. „Bunicul meu era un om simplu care nu avea multă şcoală, dar căruia îi plăcea folclorul şi reţinea multe versuri. Îmi aduc aminte cu drag de momentele în care el îmi recita seara, lângă foc, Mioriţa şi alte balade din popor. Atunci am simţit că aceasta este vocaţia mea, că trebuie să le spun şi altora despre cât de frumoasă este limba română şi creaţiile ei", mărturiseşte profesoara. Pasiunea pentru română s-a păstrat şi în liceu, cu toate că a absolvit un profil real, de matematică-fizică. „Şi atunci erau vremuri tulburi, poate mai tulburi ca acum. Nu pot să uit vorbele unei profesoare care ne-a sfătuit să avem grijă cum vorbim fiindcă modul în care ne exprimăm spune multe despre noi, inclusiv cât de mult ne respectăm pe noi înşine", povesteşte Aurelia. La elevii ei îi place tinereţea şi noutatea pe care aceştia o aduc în fiecare clipă. Profesoara spune că simte cum se încarcă cu energie pozitivă chiar şi atunci când îşi atenţionează copiii din clasă.

„Dascăl de jurnalism" la liceu

Profesoară de ani buni, Aurelia Hîruţa îi învaţă pe elevi să se respecte unul pe celălalt şi să aibă grijă cum se exprimă. Ea i-a ajutat pe liceenii pasionaţi de jurnalism de la Colegiul „Andrei Mureşanu" din Bistriţa, unde predă de ceva vreme, să-şi facă un ziar online. Echipa de patru liceeni, coordonată de ea, a fost selectată printre cele opt finaliste ale concursului „Reporter de liceu", competiţie la care s-au întrecut tineri din peste 170 de licee ale ţării. „Dintotdeauna i-am încurajat pe copii să se exprime liber şi să spună ce gândesc în articole pe care să le publice în revista liceului, respectiv în ziarul online al colegiului", explică Aurelia. Cei patru „reporteri" sunt colegi de clasă. Au aflat de curând ce înseamnă jurnalismul şi s-au pus pe treabă, publicând deja primele lor ştiri pe www.bistrita.reporterdeliceu.ro.

S-a îndrăgostit de Bistriţa

Aurelia a venit prima dată în Bistriţa în anii 1986-1987, în vizită la viitorii socri, şi s-a îndrăgostit de oraş. „Mi-a plăcut totul aici, de la pitorescul peisajului, atmosfera până la oameni", afirmă Aurelia. Despre ardeleni spune că sunt serioşi, calmi, ştiu să se facă plăcuţi. Pentru profesoară, cea mai mare realizare este familia şi cele două fiice care cresc văzând cu ochii.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care credeţi că este cartea de vizită a unui om?

Felul în care priveşte! Fiecare privire spune ceva, iar uneori un om poate spune ceva prin cuvinte, însă felul în care el priveşte îţi arată, de fapt, că gândeşte cu totul altceva.

PROFIL

Născută: 7 octombrie 1967, Slatina, judeţul Olt

Studii: Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, două fiice, Ana de 13 ani şi Maria de 6 ani

Ce-i place

Adoră compania prietenilor. La oameni iubeşte cumpătarea, echilibrul, bunul simţ şi buna creştere.

Ce nu-i place

Detestă orgoliul exagerat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite