Au venit cavalerii să cucerească Cetatea Bistriţei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul istoric al oraşului, burg săsesc peste care au trecut mai mult de şapte secole, a prins viaţă în cadrul „Serbărilor Bistriţei Medievale". Tinerii bistriţeni au învăţat de la Emil Hartmann, actor, cascador şi regizor, cum să mânuiască spada şi să se compoarte întocmai cu eticheta cavalerească.

Bistriţa s-a întors, pentru trei zile, înapoi în epoca medievală. Centrul Vechi al oraşului, împodobit cu steaguri cavalereşti, a găzduit astăzi cea de-a doua zi a manifestării „Serbările Bistriţei Medievale". Evenimentul este la a patra ediţie, fiind organizat de Asociaţia „Bistriţa Medievală" a cantautorului Florin Săsărman, alături de alte instituţii locale. VEZI GALERIE FOTO

Încă de ieri, bistriţenii au putut admira frumoasele ţinute ale tinerelor domniţe însoţite de cavalerii lor, demonstraţiile de spadă ale scutierilor antrenaţi de Emil Hartmann, un cavaler sosit tocmai din Germania în acest scop. Atmosfera de epocă a fost întărită de animaţii stradale cu dansatori, păpuşi uriaşe şi jonglerii. „Lumea gustă manifestările noastre. De la an la an sunt surprins să văd tot mai mulţi oameni venind la serbări. Şi aseară, după ploaie am avut lume, deşi nu mă aşteptam", spune organizatorul Florin Săsărman.  

Maestru de ceremonii în Germania

Ediţia din acest an a serbărilor are un oaspete cu totul aparte. Este vorba de cavalerul medieval cu acte în regulă, Emil Hartmann. Acesta, de 72 de ani, locuieşte de aproape trei decenii în Koln, Germania. Acolo este profesor docent, dar şi maestru de ceremonii, calitate în care organizează festivităţi cavalereşti pentru diverse instituţii care doresc manifestări cu aer medieval.

„Anul trecut, când organizam la Sovata o paradă medievală cu cai şi cavaleri, am aflat de serbările Bistriţei şi i-am scris lui Florin Săsărman. El a fost extrem de încântat când i-am spus că vreau să vin la Bistriţa şi să facem ceva aparte la ediţia din acest an a manifestării", spune cavalerul.

Hartmann susţine că, din prima clipă în care i-a întâlnit pe tinerii scutieri şi domniţe, a rezonat neaşteptat de bine cu ei. „Nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva. Tinerii aveau deja noţiunile de bază şi mi-a fost uşor să-i instruiesc în mânuirea spadei. A fost o plăcere să lucrez cu ei, sunt ascultători, isteţi şi frumoşi. În plus, dansurile medievale de la Bistriţa au ceva deosebit faţă de restul Transilvaniei", adaugă Emil Hartmann. Datorită titlului de campion mondial la scrimă artistică, obţinut acum zece ani în Franţa, acesta şi-a câştigat dreptul de a organiza şi regiza spectacole medievale în întreaga lume. Oaspetele este regizor şi actor.

Concerte şi parade

Manifestările continuă în această seară, în centrul oraşului, cu diverse momente din istoria burgului. De la ora 17.00 este programată o Paradă  a cavalerilor, domniţelor, stegarilor, menestrelilor, precum şi una a Armelor şi costumelor medievale, urmate de scurte scenete istorice în care va fi remontat pasajul în care domnitorul Petru Rareş - interpretat de actorul Dan Rădulescu - vine în Cetatea Bistriţei.

De asemenea, manifestările vor avea un moment inedit, la fel ca decapitarea lui Andreas Beuchel, de anul trecut. La ediţia din acest an, o vrăjitoare va fi vânată, judecată şi apoi condamnată la moarte prin ardere pe rug. Bistriţenii pot vedea scena de la ora 21.00, în zona pietonală. Seara se încheie la fel de palpitant, cu o prezentare a meşterilor din vremurile bune ale oraşului şi cu un concert. Concertul începe la ora 22.15. Serbările se încheie duminică, 20 iunie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite