Bistriţa: Atelier de terapie pentru copiii cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapia prin artă constituie una dintre recomandările specialiştilor care se ocupă de copiii cu dizabilităţi. De la această idee au plecat o mână de oameni din Bistriţa care au iniţiat proiectul „Atelier de ArtTerapie". Creaţiile copiilor vor fi expuse în Turnul Dogarilor, iar doritorii le vor putea şi cumpăra.

Atelierul de ceramică al Liceului de Arte Plastice „Corneliu Baba" din Bistriţa a fost astăzi mai plin de culoare datorită copiilor cu dizabilităţi veniţi să modeleze figurine din lut. Cei zece micuţi care s-au jucat şi ieri cu lutul provin de la Centrul de Educaţie Incluzivă „Lacrima" din cartierul bistriţean Unirea şi de la Asociaţia Judeţeană a Nevăzătorilor. Timp de trei ore şi îndrumaţi de personal de specialitate, copiii s-au relaxat şi din jocul cu lutul au făcut obiecte frumoase. „Terapia prin artă e chiar indicată în cazul copiilor cu dizabilităţi. Ei au darul de a scoate din nimic lucruri extraordinar de frumoase. Am observat că se implică mai mult în ceea ce fac, spre deosebire de restul copiilor", este de părere Narcisa Duda, consilier la Direcţia de Servicii Sociale al Primăriei Bistriţa, care a avut ideea realizării acestui proiect. Ea lucrează de nouă ani cu persoanele cu handicap şi spune că iniţial i-a fost greu, dar a meritat efortul.

Acest proiect se va repeta şi la anul, în cadrul unei tabere internaţionale pentru tinerii cu dizabilităţi din Polonia şi Slovacia. „Am observat că le-a prins bine jocul cu lutul, de aceea ne gândim să repetăm experienţa în vara anului următor, când vom organiza o tabără internaţională la care vor veni şi tineri cu handicap din Slovacia şi Polonia", precizează Eniko Cupşa, directoarea Centrului „Lacrima".

Lecţii de răbdare, pe muzică

Unul dintre oamenii care au avut grijă de copii este institutoarea de desen Emanuela Avram de la Centrul „Lacrima". Din 2001, ea se ocupă de tinerii cu dizabilităţi şi spune că trebuie să ai multă răbdare cu ei. „Tot timpul trebuie să vii cu ceva nou care să le capteze atenţia şi să le menţină viu interesul. La şcoala din Unirea avem diverse activităţi şi lucrăm pe muzică. Le face bine muzica. Copiii ascultă atât piese clasice, cât şi unele melodii lente de la Holograf şi Direcţia 5", explică institutoarea. Alături de ea, ceramista Mărioara Mălurean şi tehnicianul Adrian Ilieşiu, ambii de la „Corneliu Baba", i-au ajutat pe copii să se simtă utili.

Acţiunea face parte din proiectul „Atelier de ArtTerapie" şi are ca parteneri de proiect Centrul „Lacrima" Unirea, Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba" Bistriţa şi Asociaţia Judeţeană.

Măşti şi figurine de vânzare

Lucrările din ceramică ale celor zece copii, măşti şi diverse obiecte de decor, vor fi expuse peste câteva săptămâni în galeria din Turnul Dogarilor, considerat unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din ţară. Dacă un exponat este pe gustul lor, bistriţenii îl pot cumpăra.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite