UPDATE: Asistenţii maternali sunt obligaţi să îşi ia libere, cel puţin pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu există centre speciale pentru copii
Nu există centre speciale pentru copii

Angajaţilor li se aplică legea concediilor fără plată, chiar dacă nu îşi pot lua practic zile libere. Cei 178 de asistenţi maternali din judeţ sunt revoltaţi că sistemul nu a putut face exepţie în cazul lor şi că sunt nevoiţi să îngrijească copiii pe care îi au în plasament ,cu bani mai puţini

Pentru cei 178 de asistenţi maternali care există în Bistriţa-Năsăud vestea că nu vor avea salarii întregi pe lunile noiembrie şi decembrie, i-a revoltat. Angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că deşi li se taie din salariu bani corespunzători unor zile libere neplătite, ei nu-şi pot lua concediu. „La noi copiii rămân cu noi zi şi noapte şi nu ne e totuna. Noi nici măcar nu primim bani pentru concediile de odihnă", spune Lăcrămioara Olăr. Femeia a încercat să facă o petiţie împotriva aplicării acestei legi, dar nu a avut şanse de izbândă din cauza faptului că nimeni din conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud nu a putut-o ajuta. „Ce excepţie puteam noi să facem pentru ei, în condiţiile în care suntem obligaţi să respectăm legea? Am discutat cu toţi angajaţii  şi le-am explicat că nu avem altă variantă", a spus Margit Moldovan, director general  adjunct al DGSPC B-N.

Sindicaliştii sunt legaţi de mâini şi de picioare

Sindicaliştii care îi reprezintă pe asistenţii maternali din judeţ spun că nu pot face nimic. „Este o lege aprobată de parlamentari şi se aplică tuturor bugetarilor, fără excepţie. Pe mine m-a durut când am aflat că nu îi putem ajuta pe asistenţii maternali", spune Ioan Costin, liderul grupei sindicale SANITAS DGASPC Bistriţa-Năsăud.  Potrivit sindicaliştilor, chiar dacă asistenţii maternali ar vrea să beneficieze de zilele libere fără plată, nu există un centru unde să îi poată lăsa pe copii. 

Asistentul maternal lipseşte din grilă

Salariile asistenţilor maternali sunt cuprinse în medie între 600 şi 900 de lei. Sindicaliştii au cerut încă din luna iunie Ministerului Muncii să le acorde asistenţilor sporuri de noapte de 25% şi plata dublă pentru zilele de sâmbătă şi duminică lucrate. Reprezentanţii Ministerului le-au spus că nu se va putea întâmpla asta decât după adoptarea legii unice a salarizării. „Am aflat cu stupoare că asistentul maternal nu figurează în grila de salarizare şi nici nu se poate asimila cu altă meserie. Mă întreb cum vor fi plătiţi de la 1 ianuarie", spune Ioan Costin.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite