Asistentele din Bistriţa au soluţii pentru a depăşi criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistentele şi infirmierele vor fi plătite pentru a se reprofila. Suma este de 740 de lei şi o vor primi femeile care vor absolvi un curs de baby-sitter finanţat de Uniunea Europeană.

Peste 200 de asistente şi infirmiere din tot judeţul s-au înscris până acum la nişte cursuri de calificare sau recalificare profesională, realizat cu fonduri europene şi iniţiat de sindicaliştii SANITAS şi CNSLR Frăţia.

Programul „Şanse egale şi respect pentru femeia din societatea românească"  este destinat tuturor angajatelor din sistemul sanitar care vor să obţină la final o diplomă de baby-sitter, de îngrijitor la domiciliu sau pentru persoanele cu handicap. „Am vrut să realizăm aceste cursuri exclusiv pentru angajatele din sistemul sanitar, care au peste 45 de ani. Dat fiind faptul că salarizarea e redusă, femeile trebuie să aibă posibilitatea să îşi găsească un al doilea job ca să poată supravieţui. Avantajul e că, după absolvirea acestor cursuri, ele se vor alege şi cu diplomă şi cu câte un ajutor de 740 de lei", spune Viorel Viţelariu, liderul SANITAS Bistriţa-Năsăud.

Asistentele medicale, încântate de ofertă

Posibilitatea de a putea face şi altceva, ca să câştige un ban în plus, le încântă pe asistentele din Bistriţa. „Nu poţi să ştii niciodată ce va fi, dacă voi mai rămâne în sistem sau nu. M-am înscris în program pentru că mi se oferă şansa să învăţ ceva nou şi chiar vreau să le dau un imbold tuturor colegelor mele, să facă şi ele cursurile de recalificare", spune Mirela Trişcă, asistent medical în cadrul Spitalului de Boli Contagioase Bistriţa. „Nu m-am gândit niciodată că o să pot practica şi o altă meserie după ce ies la pensie. Vreau să fiu îngrijitoare la domiciliu", a zis Cornelia Trifan, infirmieră.

Diploma este recunoscută internaţional

Cursurile, care sunt gratuite, vor debuta la mijlocul lunii decembrie şi vor dura aproape zece săptămâni. Certificatele de calificare vor fi recunoscute la nivel naţional şi european şi vor fi avizate Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. „Cu diploma obţinută, absolventele pot lucra în statele europene pe salarii europene. În plus, li se recunoaşte şi vechimea în muncă acumulată în România", spune Viorel Viţelariu, liderul SANITAS Bistriţa-Năsăud. Programul se desfăşoară doar în trei judeţe: Bistriţa-Năsăud, Brăila şi Constanţa. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite