Apicultorii din Bistriţa-Năsăud au scumpit mierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia extrem de slabă de miere din acest an i-a determinat pe apicultorii din judeţ să crească preţul cu 6 lei pe kilogram. Unii dintre aceştia, cei în vârstă, spun că au mai prins astfel de ani în care familiile de albine au dat puţină miere din cauza ploilor

În pieţele din Bistriţa-Năsăud, mierea se vinde la preţuri mai mari deoarece producţia din acest an a fost extrem de slabă. Apicultorii de-abia au reuşit să scoată câteva zeci de kilograme pentru casă, de aceea o vând cu  până la 10 lei mai scump faţă de anul trecut. Şi recolta la mierea polifloră pare să fie pericilitată, astfel că apicultorii se tem că povestea  să nu repete şi la finele acestei luni.

Mierea de salcâm, mai scumpă cu 6 lei

Dacă până la mijlocul lunii, un kilogram de miere costa în jur de 24 de lei, acum a ajuns la 30 de lei. Apicultoriii spun că s-a strâns puţină miere de salcâm la finele lunii mai şi că au fost nevoiţi să ridice preţurile. „Recolta nu a fost nici pe jumătate ca cea de anul trecut. Acum dăm 400 de grame de miere cu 14 lei şi kilogramul cu 30. Lumea cumpără, chiar şi  la preţurile acestea, pentru că sunt destui care şi-au făcut un obicei din a consuma acest produs", spune Aurica Noghi,  un comericnat din Piaţa Decebal. Aceasta vine mierea unui prieten apropiat, care are stupi  la Budurleni. „Prietenul meu nu este azi aici. A văzut că a ieşti un pic soarele şi s-a dus să vadă dacă mai culege ceva. Mă tem că şi la mierea polifloră, care se culege la sfârşitul acestei luni, recolta să fie la fel de slabă. Oricum, nu cred că vom mai ridica preţurile, pentru că n-au oamenii bani să cumpere", mai spune femeia.

În alte pieţe din judeţ, preţul mierii este apropae dublu faţă de anul trecut. Un alt apicultor din judeţ care se plânge că de-abia a scos câteva kg de miere pentru casă este Dănuţ Sugar din Sângeorz-Băi. „De-abia am scos 40 de kg pe care le voi folosi pentru casă. Nu am mai avut o producţie aşa slabă în niciun an de când mă ocup de albine. Producţia slabă i-a determinat pe apicultori să scumpească mierea. În piaţa din Sângeorg-Băi am văzut, de câteva săptămâni, că un kg de miere se vinde cu 25 de lei faţă de 15 lei cum era în 2009", explică apicultorul.

Unii nici nu vând miere anul acesta

Preşedintele apicultorilor din judeţ, inginerul Traian Andron, spune că el de-abia a scos în jur de 400 de kg faţă de o tonă de miere cât recolta an de an. El practică apicultura de la vârsta de 12 ani şi susţine că a mai înregistrat producţii aşa de slabe în anii 1967, 1976, 1982 şi 1997, când a plouat la fel de mult ca anul acesta. „Eu nu o să vând niciun kg de miere anul acesta. Socrul meu este bolnav şi mierea îl ajută. În plus, sunt necăjit că nu o să-mi pot onora clienţii fideli, care cumpără de ani buni miere de la mine", mărturiseşte Traian Andron.El îi sfătuieşte pe apicultori să caute să salveze familiile de albine chiar dacă aceasta înseamnă să le dea câte un kg de zahăr cumpărat din magazin.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite