Ape revărsate de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surparea unor diguri şi lipsa unor şanţuri de scurgere la proaspăt reabilitatul DN 17 alături de ploile torenţiale sunt cauzele inundaţiilor. Trei gospodării au fost inundate în Baţa şi alte şapte familii s-au trezit cu apa în curţile casei, în acestă dimineaţă.

După ce a plouat torenţial o zi şi o noapte, locuitorii din Baţa, comuna Petru Rareş, s-au trezit în ajun de Revelion cu apa în curte. Voluntarii din sat muncesc de la primele ore ale zilei pentru a ajuta familiile afectate, dar şi pentru a împiedica apa să ajungă şi la alte curţi. „Am pus peste 100 de saci cu nisip cu cei 25-30 de voluntari care au venit. Între timp, au ajuns în zonă şi pompierii de la Beclean şi au pus umărul să scoată apa din gospodării şi fântăni", explică primarul comunei Petru Rareş, Vasile Cocoş.

Primarul mai spune că vinovaţi de situaţia din această noapte sunt responsabilii de la Geiger, compania care a reabilitat DN 17 fără să asigure şanţurile de scurgere pe lângă artera judeţeană. „Am reclamat situaţia de nu ştiu câte ori ,am discutat şi la Prefectură problema, dar nimic nu s-a schimbat . Ştiam că aşa se va întâmpla. Acum apa s-a mai retras, însă, dacă va continua să plouă, vom avea mari probleme", se teme primarul Cocoş.

Şapte gospodării inundate în Floreşti, trei familii pe drumuri

Apele au intrat în această dimineaţă şi în şapte gospodării din localitatea Floreşti, comuna Negrileşti. Viceprimarul Alexandru Blaga spune că apele s-au revărsat de pe drumurile carosabile, dar şi ca urmare a unei viituri din afluenţi. „Până la ora 07.00, nu au fost probleme. După ora 08.00, însă, a venit o viitură care a rupt un dig şi apa a intrat în curţile şi gospodăriile a şapte familii din Floreşti. Apa are o adâncime de 2-3 metri şi acum aşteptăm să se retragă", a explicat viceprimarul. Acesta a mai spus că ploile au început să cadă încă de aseară şi că trei familii au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele. „Trei familii au fost afectate mai serios. Şi-au luat animalele şi s-au dus la vecini. Primăria a intervenit cu utilaje pentru desfundarea căilor de acces. Ne-a prins revelionul cu inundaţii, ce să facem? ", a adăugat Blaga.

35, 9 litri pe metru pătrat de precipitaţii la Parva

Potrivit specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Române Bistriţa, în această dimineaţă, la ora 06.00, staţia pluviometrică de la Parva a măsurat 35, 9 litri de precipaţii pe metru pătrat. Valori asemănătoare de precipitaţii au fost înregistrate şi în Bistriţa Bârgăului (32, 6 l / mp ) şi Telciu (32,7 l / mp). De asemenea, specialiştii spun că cota de atenţie a fost depăşită la Domneşti şi că, în acest sfârşit de săptămână, sunt anunţate noi precipitaţii.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite