Angela Livia Şteopan: „Calculatorul şi televizorul au devenit cele mai bune babysitter-e“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascăl de ani buni, Angela Şteopan crede că pentru a reuşi în viaţă trebuie să fii mereu optimist şi să vezi mereu partea plină a paharului.

S-a făcut profesor de filosofie pentru că a simţit că se potriveşte cu structura sa interioară. Pentru Angela Şteopan, filosofia este un mod de viaţă, o atitudine. Niciodată nu a agreat ideea că filosofii sunt făcuţi să conducă lumea. A terminat facultatea, în fatidicul an 1977, când a avut loc cutremurul în care şi-au pierdut viaţa mari personalităţi româneşti.  „Tot atunci s-a desfiinţat  Facultatea de Filosofie. Începuse să se facă simţită ideologia comunistă", explică profesoara. La repartizare a optat pentru un post de profesor la Bistriţa, aproape de Năsăud, de oraşul său natal.. Atunci s-a mutat  la Bistriţa şi nu a regretat alegerea făcută.

De atunci predă ştiinţele sociale, iar acum ţine ore de cultură civică, educaţie antreprenorială, economie şi economie aplicată. „M-am axat pe partea practică a ştiinţelor sociale, pe ceea ce le va folosi elevilor pe viitor", este de părere dăscăliţa.

De 33 de ani, de când este în sistem, încearcă să vadă partea plină a paharului. Fire optimistă, Angela Şteopan porneşte de la ideea că o greşeală poate fi îndreptată dacă ai voinţă. Îşi priveşte meseria drept o provocare pentru că mereu are ceva de învăţat. „Simt că tot timpul am ceva nou de învăţat. De aceea îi provoc pe elevi să discute la orele mele, să intervină în timpul lecţiei şi să spună mereu ce gândesc", spune profesoara.

Pentru ea, un dascăl trebuie să-şi asume rolul pe care-l. „Un profesor nu este doar un om care îţi predă o anumită disciplină, e un pacificator, un mentor, un mediator„, adaugă Angela Şteopan.

Elevii îţi dau satisfacţii

Implicată în nenumărate proiecte naţionale şi concursuri internaţionale, de la care s-a întors cu premii alături de elevii ei, Angela Şteopan crede că şcolarii îţi dau motive să ai satisfacţii, însă numai dacă ştii să-i respecţi şi să-i asculţi, să fii prietenul lor. „Un copil nu trebuie tratat ca o păpuşă, ci ca o fiinţă vie care are sentimente, personalitate şi care ştie zice şi nu", afirmă Angela Şteopan. Ea regretă că unii părinţi, din cauza lipsei de timp, îşi aruncă fiii şi fiicele în faţa calculatorului, bucurându-se că sunt în casă şi nu pe străzi. „Din nefericire, calculatorul şi televizorul au devenit cele mai bune babysitter-e", spune cu tristeţe profesoara.

Lecţii neconvenţionale

Aceasta a făcut un studiu de caz (unul din numeroasele studii aplicate) la clasa a X-a, specialitatea protecţia mediului, de la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa. A întocmit proiectul „Ne place să trăim între gunoaie sau suntem nevoiţi". Vrând să vadă reacţia elevilor, ea a vorbit cu femeia de serviciu care a adunat toate ambalajele şi cutiile de la alimentele consumate de copii în cursul unei săptămâni.

Le-a luat şi le-a aruncat în pragul uşii în aşa fel încât elevii să nu poate trece. „Reacţia a fost pe măsură. Nu ştiau ce să facă. Să treacă peste ele, să le adune, erau buimăciţi. Se întrebau dacă ei consumaseră toate acelea. Ştiau că ei le lăsaseră în bănci în loc să le ducă la coş. Ambalajele au rămas acolo toată ora şi la sfârşitul ei nu a trebuit să zic nimic pentru că singuri le-au adunat. Chiar ei mi-au spus ulterior că a fost o adevărată lecţie acel gest", povesteşte profesoara.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Putem vorbi de copii maturizaţi forţat?

Da, mai ales în cazul celor care au părinţii plecaţi în străinătate. Mă întreb cine are grijă de ei, cine îi învaţă pe aceşti copii cum să treacă peste supărări, cine are grijă de sufletul lor. Sunt foarte vulnerabili. Aceşti copii care cresc fără părinţi au nevoie de multă afecţiune.

PROFIL

Născută: 4 iulie 1954, Năsăud

Studii: Facultatea de Filosofie Bucureşti

Familie: căsătorită, un fiu de 29 de ani, Alin

Ce-i place:

Profesoarei îi place să cunoască oameni şi locuri, să citească şi să facă proiecte pentru copii. Adoră călătoriile şi vrea să viziteze Egiptul, India şi Grecia, ţările de unde s-a născut filosofia. În timpul liber ascultă muzică şi să-şi revadă prietenii de familie.

Ce nu-i place:

Detestă duplicitatea, neîncrederea, lipsa cuvântului dat, dar şi faptul că unii oameni nu vor să înveţe din propria experienţă. Dăscăliţei nu-i mai place să facă lucruri sub presiune şi lucruri care nu vor avea finalitate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite