Angajaţii Primăriei Bistriţa au pierdut banii pentru vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Guţă spune că Primăria va ataca decizia instanţei de fond
Adriana Guţă spune că Primăria va ataca decizia instanţei de fond

Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dat câştig de cauză Prefecturii şi a anulat banii prevăzuţi pentru vitaminele angajaţilor din Primărie. Reprezentanţii administraţiei locale sunt decişi să facă recurs la decizia pronunţată săptămâna aceasta 

Judecătorii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud au admis parţial, în urmă cu două zile,  acţiunea de anulare a unor prevederi  votate de către Primăria Bistriţa. Mai exact, judecătorii au decis ca angajaţii primăriei nu pot primi câte 400 de lei lunar pentru a-şi cumpăra vitamine sau suplimente nutritive şi au tăiat şi biletele de tratament de care ar fi trebuit să beneficieze angajaţii sezonieri. Mai mult, în luna decembrie, salariaţii din Primăria Bistriţa nu vor mai primi nici acea sumă compesatorie, echivalentă cu vechiul spor de fidelitate, aşa cum se acorda în 2009. Toate aceste prevederi se regăseau în contractele colective  de muncă, aprobate de către consilierii locali anul acesta.

Adio spor pentru medicamente

Cele două procese iniţiate de Instituţia Prefectului au  ajuns de trei ori luna aceasta  pe mesele judecătorilor de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Abia marţi, aceştia au dat o sentinţă care poate fi atacată prin recurs. Din cele două contracte colective de muncă - pentru funcţionari publici şi personal contractual - , judecătorii au cerut eliminarea articolelor care fac referire la banii pentru suplimente nutritive, dar şi la biletele de tratament pentru  persoanele angajate pe perioadă determinată. Cu aceste modificări, judecătorii au aprobat contractele colective, pe o perioadă de doi ani. „Instanţa a respins solicitarea Instituţiei Prefectului de anulare a articolului 2 din anexa hotărârilor de consiliu local numărul 59 şi 60. Contractele colective de muncă, încheiate pe o durată de doi, rămâna valabile în continuare", explică Dana Ceuca, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

 Decişi să facă recurs

Liderii sindicali şi juriştii primăriei nu sunt descurajaţţi de sentinţa dată de intanţa de fond şi spun că vor contesta decizia. „Am pierdut prima decizie, dar vom face recurs la Cluj. Sperăm să câştigăm. La ce salarii mici sunt în instituţiei, măcar cu speranţa să rămânem. Vom dicuta şi cu juriştii şi există o probabilitate foarte mare să facem recurs la Cluj-Napoca", spune Adriana Guţă,  liderul sindical al salariaţilor din primărie. Aceasta adaugă că 75 la sută dintre angajaţi au salarii sub 1.000 de lei şi un sfert dintre aceştia, sub 700 de lei.

Banii de vitamine, soluţia pentru majorarea salariilor

În primăvară, consilierii locali au aprobat noile contracte colective de muncă pentru angajaţii administraţiei locale. Acestea prevedeau acordarea lunar a câte 400 de lei cash pentru achiziţionarea de suplimente nutritive şi vitamine, care să-i stimuleze pe angajaţi. Prevederea a fost contestată de  Prefectură, în două dosare înregistrate în luna mai la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi care au ca obiect anularea actului emis de către autoritatea publică locală.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite