Ana Bilegan se îndreaptă cu paşi mărunţi spre o carieră în medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a calificat la faza pe ţară a unui concurs de neuroştiinţe
S-a calificat la faza pe ţară a unui concurs de neuroştiinţe

Este o adolescentă foarte activă pe toate planurile, îi place să înveţe, să cânte şi îi plac sporturile. Concursurile de tot soiul o atrag ca un magnet şi nu evită nicio competiţie

La doar 17 ani Ana Bilegan  ştie foarte bine ce vrea şi în secolul vitezei găseşte timpul şi energia să facă multe lucruri bune, atât pentru ea cât şi  pentru cei din jur. Se implică în tot felul de proiecte pe care le duce la bun sfârşit iar dacă preconizează că nu va face faţă, mai bine nu intră în joc. „ Fac parte din trupa de teatru a liceului, fac tenis şi înot, mă pregătesc pentru olimpiada naţională de biologie şi în acelaşi timp pentru faza naţională a concursului de neuroştiinţe. Mai fac aerobic şi tae bo, iar din când în când cânt şi la pian" enumeră Ana cîteva dintre preocupările ei.

Pasionată de medicină

Ana sau „Boncu" cum îi spun rudele şi prietenii a studiat până în clasa a VIII-a pianul, dar ştia încă de la vârsta de 12 ani că vrea să se facă medic. „Mama şi-a dorit foarte mult să studiez pian, ea şi sora mea au făcut acest lucru şi a vrut ca şi eu să păstrez tradiţia. În clasele mici am făcut-o cu mare plăcere şi mi s-a spus că eram printre cei mai buni. Dar în clasa a cincea mi-am găsit o altă pasiune, medicina, sau mai bine zis biologia" spune adolescenta. Persoana care i-a stârnit Anei interesul pentru corpul uman şi pentru biologie şi medicina a fost o mătuşă a sa care este hematologist şi pe urmele căreia acum Ana vrea să calce.

„În clasa a cincea am fost la Bucureşti la mătuşa mea care este un medic foarte bun. Ea mi-a dăruit o carte despre corpul uman. Mi-a plăcut mult acea carte, am descoperit foarte multe si am ştiut de atunci că vreau să devin medic deşi îmi plăcea foarte mult să cânt la pian şi o fac cu mare drag şi acum" mai spune fata. De atunci Ana a început să studieze tot mai intens biologia, a început să participe la acţiuni ecologice şi să se intereseze cât mai mult de medicină. Este doar în clasa a XI-a şi deja şi-a stabilit cele trei specializări pe care le-a pus pe lista din care va alege atunci când va ajunge la facultate.

„Ştiu că dacă ar fi să aleg o specializare aş alege să fac hematologie, a doua pe listă este neurologia, iar pe locul trei endocrinologia. Depinde de cum va fi şi la facultate", mai spune Ana.

Concursul de neuroştiinţe

Luna trecută Ana s-a calificat la faza pe ţară a concursului de neuroştiinţe „Internaţional - BrainBee" . Concursul testează cunoştinţe din domeniul neuroştiinţelor: anatomia şi fiziologia sistemului nervos şi a analizatorilor, boli ale sistemului nervos, metode moderne de investigare, terapii aplicate şi potenţiale. „E un concurs foarte tare, la nivel de judeţ întrebările au fost în limba română, nu mi s-a părut foarte greu. Acum mă pregătesc pentru faza naţională care are loc în martie la Brăila şi acolo vom avea test în limba engleză. Sper să fie bine deşi e mult de muncă pentru că tot în martie este şi olimpiada naţională de biologie. Sper să fac faţă şi dacă se poate la BrainBee să ajung şi la faza internaţională", mai spune entuziasmată Ana.

Întrebare şi răspuns

Cum te vezi peste 10 ani?

În primul rând medic şi căsătorită, cu un copil. Vreau să fac copiii devreme ca să aibă mamă tânără.

Ce părere ai de tinerii din generaţia ta?

Ştiu că nu se spune lucruri bune despre noi dar eu cred altceva. Dacă mă raportez numai la clasa mea pot să zic că toţi ştim să facem câte ceva, avem activităţi extra şi suntem buni, participăm la olimpiade şi avem şi rezultate bune. Eu cred totuşi că suntem o generaţie pe care societatea se poate baza.

Ce-i place

Anei îi plac pe lângă muzica clasică, rock-ul vechi, şi drum and bass. Este o fană a filmelor cu medici şi care tratează probleme de medicină şi a filmelor psihologice. „Sunt fan înrăit al serialului Dr. House şi îmi place ciocolata", mai spune adolescenta.

Ce nu-i place

Viitorul medic nu suportă lenea. „Nu îmi place să nu fac nimic, nu suport să ştiu că am pierdut două ore degeaba", mai spune ea.

Profil :

Născuta: 26 iunie  1992, Bistriţa

Studii: eleva la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu

Familie: O soră

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite