Bistriţa: Americanii au învăţat învârtita românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 37 de de cetăţeni americani au poposit pentru trei zile în Bistriţa Aceştia au învăţat dansuri populare şi au făcut cunoştinţă cu preparatele culinare româneşti

Folclorul românesc, specific Văilor Şomeşului şi Bârgăului, a trecut graniţa României şi a intrat în sufletul americanilor sosiţi, ieri, în Bistriţa. Un grup de 37 de cetăţeni americani, majoritatea cu vârste cuprinse între 65 şi 75 de ani, veniţi din Toronto, New York, Los Angeles şi California sunt în vizită, timp de o lună, prin România. Printre locaţiile pe care şi-au dorit să le vadă se numără şi Bistriţa. Aceştia au sosit ieri în oraş şi au participat la un spectacol folcloric oferit de Centrul Judeţean pentru Cultură, după care au învăţat trei dansuri de pe Valea Someşului.

Americanii impresionaţi de cultura populară

La câteva ore după ce au ajuns în oraş, cetăţenii americani au fost invitaţi la un spectacol folcloric de excepţie. Ansamblul folcloric  „Balada”,  orchestra profesionistă „Dor Românesc”, renumiţi interpreţi de muzică populară, dar şi Fanfara Cercului Militar au susţinut un spectacol de muzică şi dansuri româneşti care le-a tăiat răsuflarea americanilor. Cetăţenii americani au aplaudat din plin şi s-au declarat fascinaţi de talentul bistriţenilor şi de frumuseţea costumelor populare. Instructorul de dansuri, Ioan Simionca, spune că americanii vor pleca mâine. „Trei zile au stat la Bistriţa, timp în care au avut ocazia să vadă ateliere meşteşugăreşti de la Salva, o vâltoare de la Zagra şi au putut să guste mâncarea noastră tradiţională, care le-a plăcut mult”, spune acesta.

Primii paşi de dans

După spectacol, americanii s-au pus pe dansat. Atenţi la instructor şi foarte pricepuţi, aceştia au învăţat, într-o oră, cum se joacă „Şchioapa de la Şieuţ”, „Tropota de la Leşul Ilvei”, dar şi „Învârtita bătrânească”.  Diane Baker, o pesionară de 64 de ani, din California, spune că i-a plăcut mult experienţa din Bistriţa. „Nu mi-am imaginat că va fi aşa de frumos. Nu a fost greu dansul şi cred că ne-am descurcat bine. E prima dată când vin în România, dar sunt singură că voi reveni. Mi-a plăcut că românii sunt veseli, plini de viaţă şi au un repertoriu muzical diversificat”, a concluzionat Diane Baker.

Mâncarea tradiţională, cam grea pentru gusturile americanilor

Degustarea bucatelor tradiţionale româneşti i-a făcut pe americani să declare că mâncarea este bună, dar puţin cam greoaie. „E sunt obişnuită cu mâncăruri bogate în sosuri şi condimentate cu diferite mirodenii. Brânza de oaie mi s-a părut cam grasă, dar, totuşi gustoasă”, recunoaşte Diane Baker.
Cei 37 de americani vor pleca din Bistriţa, mâine dimineaţă, şi se vor îndrepta  spre Braşov. Astfel, aceştia îşi continuă periplul prin ţară, după ce, anterior Bistriţei, au trecut prin Bucureşti, Bacău şi Gura Humorului. Americanii vor părăsi România în data de 24 iunie. Excursia lor în ţară a fost organizată de Asociaţia Naţională a Coregrafilor din România, reprezentată de Theodor Vasilescu şi de preşedintele executiv Marin Barbu.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite